עוגת תפוזים לימונית לפסח

על ידי מור
אני יודעת, אני יודעת – נגמר פסח. אנחנו כבר בני חורין, והחמץ חזר לאופנה. אבל ממש לקראת סוף החג הכנתי עוגה מעולה, ואני חוששת שלא אוכל לישון טוב בלילה אם לא אחלוק אותה אתכם (כן, ממש. אם פיל יטפס דרך החלון לתוך החדר שלי ויתחיל לקפוץ לי על המיטה אני לא אצליח לא לישון טוב. סיבכתי אתכם? שלילה כפולה, זה אומר שאני כן אשן טוב..).
ובכל זאת, אפילו שזה לא ישפיע על איכות השינה שלי, אני רוצה שיהיה לכם את המתכון הזה. כזאת אני. אלטרואיסטית. סוג של פילנטרופית, אם תרצו (מינוס חשבון הבנק שיאפשר לי לתרום מיליונים, כמובן). but enough about me.
חיפשתי מתכון לעוגה כשרה לפסח, משהו לא כבד מדי שיתאים כקינוח לארוחת צהריים בחג השני. אחרי כל כך הרבה ארוחות ושני סבבים של המצות הקטלניות, הגיע הזמן למשהו שהוא לא שוקולד ולא מוס. אמא שלי זרקה משהו על עוגת תפוזים, אז זרמתי.
היות שלא היה לי מתכון בשלוף פניתי לגוגל הכל-יכול. חיפשתי כמה ביטויים שונים – עברית, אנגלית, ובסוף הצירוף הפשוט והתמים flourless orange cake הביא אותי לאתר של דיאנה כלשהי. אני מודה שהייתי קצת סקפטית. התמונה באתר קטנה ולא מפילה, ובכלל – עוגת תפוזים עם קמח מצה וקמח תפוחי אדמה, לכו תדעו מה יצא מזה. התגובות אמנם דיברו בשבחה של העוגה, אבל היו רק שתיים. אולי אלה האחיות של האופה (ולא, אני לא רומזת שהתגובות בבלוג הזה הן רק של האחים שלי. גם אבא שלי הגיב פעם אחת!).
לאחר שמצאתי את המתכון הנ”ל, שמרתי אותו בצד וחיפשתי עוד קצת, אבל אף מתכון לא דיבר אלי (גם לא המתכון לעוגה עם שני-תפוזים-כולל-קליפה-כולל-הכל-חוץ-מגרעינים-מרסקים-את-התפוזים-השלמים-וכו’. המתכון הזה מופיע במאתיים מקומות שונים, אגב), אז נכנעתי והתמסרתי לדיאנה והעוגה שלה.
גם במהלך האפיה עוד היו לי חששות (אני אופה אותה מספיק? לא יותר מדי? כמעט נגמר הזמן, למה היא עדיין רטובה? אוי הנה, היא התייצבה, אבל רגע.. אולי ייבשתי אותה יותר מדי? אהההה), ואז טעמתי אותה.
oh happy day.
זו אמנם עוגת תפוזים מבחינה רשמית, אבל למעשה מדובר בעוגת הדרים – טעם הלימון מאד דומיננטי בה. מעולה מעולה מעולה. היו שטענו שהיא אפילו יותר טובה מעוגות תפוזים “רגילות” (רוצה לומר – כאלה שלא נאפו בזמן שבני ישראל ברחו מפרעה). לא יודעת אם זה נכון, גם עוגת התפוזים הכשרה-לא-לפסח של אמא שלי מצוינת. אבל הכשל”פית הזו טעימה. בפסח הבא – או אם נשאר לכם קמח מצה ואתם לא רוצים לזרוק לפח – זה מה שאתם מכינים. בפקודה.
ושיהיה לכם אפטר-חג שמח!

זיוי נהנה מהעוגה
גם נועמיקו
ואחותם הגדולה, אוריקי, לא התבלבלה – עזבו אתכם מעוגה,
היא הלכה ישר על אבקת הסוכר
***
עוגת הדרים כשרה לפסח
מקור המתכוןDiana’s Desserts
כמות: תבנית, הממ.. אה…. נו. אתם יודעים. לא יודעת, תבנית עגולה כלשהי – קוגלהוף זה נהדר, לפי דיאנה תבנית של עוגת מזון מלאכים (באמת קוראים ככה ל-Angel Food Cake בעברית? אני תוהה. אני גם תוהה אם מישהו מחזיק בבית תבנית מיוחדת לעוגה הזו) זה ה-דבר, אני אפיתי בתבנית הסיליקון בצורת שושנה שלי. זה רק הוסיף לאתגר – אף פעם אי אפשר לדעת מה יקרה עם התבנית הזו, אבל תודה לאל, הפעם היא שרדה והעוגה לא התמוטטה לתוך התנור.
מצרכים:
1/2 כוס קמח מצה
1/2 כוס קמח תפו”א
1/2 כפית מלח
1/2 כוס מיץ תפוזים (אני השתמשתי בשלושה תפוזים קטנים. טוב, הסו-שף שלי פור דה דיי. תודה לך!)
1/4 כוס מיץ לימון (חצי לימון אמור להספיק)
גרידה של תפוז אחד + לימון אחד
1 כוס סוכר
1/4 כוס שמן קנולה
6 ביצים מופרדות
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-160 מעלות.
2. מפעילים את המיקסר על מהירות גבוהה ומקציפים חלבונים עד לקבלת קצף יציב אבל לא קשה (פסגות רכות, החלטתי ללכת עם הביטוי הזה אפילו אם הוא לא נכון), למשך 2-3 דקות.
3. מוסיפים רבע כוס סוכר ומקציפים 3-5 דקות נוספות, עד שהקצף קשה.
4. מנפים יחד בקערה קמח מצה, קמח תפו”א ומלח.
5. בקערת המיקסר מערבבים (אל תשכחו להוציא את החלבונים!! או להחליף קערה!!!) את שאר הסוכר (3/4 כוס) ואת השמן על מהירות גבוהה, למשך כדקה אחת.
6. מוסיפים את החלמונים, אחד אחד, ומקציפים היטב לאחר כל הוספה.
7. מעבירים את המיקסר למהירות נמוכה ומוסיפים לסירוגין את תערובת הקמח ואת מיצי התפוזים והלימון (יחד עם הגרידה): שליש קמח, חצי הדרים, שליש קמח, חצי הדרים, שליש קמח (לא מאמינה שפירטתי את זה).
8. מקפלים בזהירות את החלבונים לתוך תערובת החלמונים (כדאי להתחיל עם כמות קטנה של חלבונים ורק אז להוסיף את השאר).
9. מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים עד שהעוגה זהובה-שחומה וקיסם המוכנס למרכז העוגה יוצא נקי, למשך 50-60 דקות (אני אפיתי 58 דקות. אחרי חמישים העוגה עדיין היתה רטובה בפנים, אבל זה עניין תנורי.. היו ערניים. ותנורי זה שם תואר אמיתי. מ-ע-כ-ש-י-ו).
הערות/תוספות/שדרוגים:
  • לאחר האפיה, אפשר להפוך את העוגה על צלחת הגשה, אבל חייבים לתת לה להתקרר קודם, אחרת זה עלול להיות לא נעים. אלא אם כן אתם מעדיפים להגיש פירורי עוגה במקום עוגה.
  • ממש לא חובה לעשות את זה, אבל אני אהבתי את הרעיון (אולי כי הוא שלי. הידד לצניעות): לפני שמזגתי את בלילת העוגה לתבנית, ריססתי אותה (את התבנית, לא את הבלילה) בספריי שמן ופיזרתי מעט קוקוס ומספר שקדים פרוסים. סתם בשביל הקטע. את הקוקוס כמעט לא הרגישו בסופו של דבר (אבל אפשר היה להבחין בו, עם מעט מאמץ), והשקדים סתם נתנו מעין קראנץ’ נחמד לחלק החיצוני של העוגה.
  • ודבר אחרון: בדרך כלל אני לא בעד זריית אבקת סוכר על דברים, אבל הפעם הייתי חייבת (במהלך קילוף התבנית מהעוגה האפויה הפיכת העוגה על צלחת הגשה, התקלף קצת מהחלק החיצוני של העוגה ונדבק לתבנית. אז היא היתה קצת מכוערת) כדי לייפות אותה. בסופו של דבר נשפכה לי קצת יותר מדי אבקה והעוגה היתה מושלגת בקטע מביך (וזו הסיבה שלא תראו תמונות שלה ממבט הציפור. הציפורים שראו אותה ברחו בבהלה), אבל מבחינת טעם זה דווקא היה נחמד. ושוב, אני האחרונה שתעודד שימוש לא הכרחי באבקת סוכר.
  • בעצם משהו אחרון באמת: מטעמי עצלות לא צילמתי את שלבי הכנת העוגה. אתם סולחים לי.

 

טוב, קבלו בכל זאת תמונה מלמעלה.. פה הסוכר כבר נספג קצת, אז זה נראה פחות נורא.
חוץ מזה, הומאז’ לפקמן – ווהו!

מתכונים נוספים שאולי תאהבו

השאירו תגובה

4 תגובות

אנונימי אפריל 29, 2011 - 13:54

היי,

אמנם אני לא מגיבה לבלוג שלך, אבל אני עוקבת באדיקות וממש נהנית.
את כותבת מעולה ומצחיק, ולחם הבננות שלך (עם המון שוקולד-צ'יפס בפנים) הוא אחד הדברים הטובים שיצא לי לטעום.

שבתשלום 🙂

הגב
Morcake אפריל 29, 2011 - 14:25

תודה רבה!!

אני מסכימה איתך לגבי לחם הבננות – מתה מתה מתה עליו.

הגב
אנונימי מרץ 31, 2013 - 07:52

העוגה אכן נראית מרשימה אבל הילד המתוק בתמונה הרבה יותר מרשים

הגב
רבבה מהמייל :-) אפריל 24, 2014 - 12:37

הכנתי לפסח הזה 🙂
יצא טעים מאוד!!

הגב