במחברת המתכונים של אמא שלי מופיעה העוגה הזו כ”עוגת שיש (אמא)”. אמא של אמא היא סבתא שלי, אז למעשה זו העוגה של סבתא. בכל אופן, מדובר בעוגת תפוזים בחושה פשוטה (אמנם עם הפרדת ביצים, אבל לא נורא) מעולה שאפשר להכין כרגיל או להוסיף קקאו ולהפוך אותה לעוגת שיש. ועל זה נאמר קלאסיקה.
הבעיה היחידה היא שהמתכון במחברת חלקי. מאד. אמא שלי כנראה חששה שהמחברת תיפול לידיים זרות וגורם עוין ילמד איך להכין את העוגה. זה ההסבר ההגיוני היחיד שאני יכולה לחשוב עליו. הגיוני במובן הרחב, that is.
לכן החלטתי להרים את הכפפה, להכין את העוגה (בסיועה ופיקוחה של אמי, כמובן) ולכתוב את המתכון מתחילתו ועד סופו, כדי שיהיה מתועד כמו שצריך – אחת ולתמיד. נותר רק לקוות שהאויב לא מאזין…

מצרכים
5 ביצים גדולות, מופרדות
300 ג' (1/2 1 כוסות) סוכר לבן
315 ג' (1/4 2 כוסות) קמח תופח (או קמח רגיל + 2 כפיות אבקת אפיה)
קורט מלח
180 מ"ל (3/4 כוס) מיץ תפוזים
1/2 לימון סחוט
60 מ"ל (1/4 כוס) שמן
10 ג' (1 כף) אבקת קקאו (לא חובה)
הוראות הכנה
- מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- מקציפים במיקסר את החלבונים עם 100 גרם (חצי כוס) סוכר על מהירות גבוהה במשך כארבע דקות (הערה של אמא: עדיף להתחיל עם החלבונים לבד ורק לאחר שהם הופכים לקצף להוסיף את הסוכר. זה נותן קצף יותר יציב.. או מגניב... אחד מהם. אני לא עשיתי את זה ולמרות זאת יצא לי שצף קצף).
- מעבירים את קצף החלבונים לקערה אחרת, כי תכף נזדקק שוב לקערה של המיקסר (אלא אם כן יש לכם שתי קערות למיקסר, in which case - איזה כיף לכם!).
- מערבבים את הקמח עם המלח. בנפרד מערבבים את מיץ התפוזים ומיץ הלימון.
- מקציפים במיקסר את החלמונים על מהירות בינונית. אחרי דקה או שתיים, כשהחלמונים מתחילים לקבל מרקם קרמי, מנמיכים את המהירות ומוסיפים את השמן ואת שאר הסוכר (מאתיים גרם/כוס אחת).
- ממשיכים לערבב במהירות נמוכה ומוסיפים לסירוגין את תערובות הקמח והתפוזים-לימון.
- עוצרים את המיקסר ומקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים, כרבע מהכמות בכל פעם, בזהירות, על מנת לא לשבור את החלבונים ולפגוע באווריריות העוגה.
- אם רוצים להכין עוגת שיש: יוצקים כ-2/3 מהתערובת לתוך תבנית קוגלהוף. אחרת, יוצקים את כל התערובת ומדלגים על שני השלבים הבאים.
- מנפים לתוך התערובת שנותרה כף אחת של קקאו ומערבבים (שוב, בזהירות - אווריריות, פגיעה בנפח, כל זה...).
- יוצקים לתבנית, מעל התערובת הלבנה. בעזרת מרית (אז בעצם אמורים לקרוא לזה לקקן, אבל אני לא מתחברת למילה הזו, מה תעשו לי?) מערבבים קלות את שתי התערובות לקבלת מראה משויש - דוחפים למטה ומושכים בחזרה למעלה את המרית (לקקן!) לאורך העוגה (אפשר להשתמש גם בכף, סכין, הכל הולך).
- אופים כשעה או עד שקיסם המוחדר לתוך העוגה יוצא יבש. לעוגה שלי הספיקו 43 דקות. בכל מקרה אחרי 25-30 דקות כדאי לסובב את העוגה, גם אם אופים על טורבו, אז החל מהזמן הזה אתם יכולים להתחיל לשים לב ולבדוק את העוגה, שלא תתייבש יותר מדי או אפילו - חלילה וחס - תישרף.
מקור המתכון: מחברת המתכונים של אמא שלי.
הערות/תוספות/שדרוגים:
אין לי מה לומר, העוגה מושלמת כמו שהיא!
5 תגובות
אני מתה מתה מתה מתה עלייך. בלי להכיר אותך. אם הייתי מכירה, וודאי שהייתי כבר חונקת אותך מרוב אהבה.
כל פוסט שאני פותחת בבלוג שלך, יותר יפה, טעים וכתוב נפלא מקודמו.
אלופה את. והעוגה הזו נראית בדיוק כמו משהו שאני אוהבת. לא שלא הכנתי בימי חיי עוגת שיש תפוזים, אבל תמיד מחפשת שינויים. שונאת קבעון בכל דבר.
(כמו כל בן מזל דלי אופייני:)
תודה!
א ת כותבת תודה? תודה לך!!!
בתור בת מזל סרטן רגישה ו.. לא יודעת בעצם מה עוד אומרים עלינו, אני כמעט על סף דמעות מכל המחמאות והאהבה שאת מרעיפה עלי, קרן! אני מרגישה שאני מתה עלייך בחזרה אפילו בלי להכיר 🙂
חחח.. אני מעריצה שלך שאת לא יודעת אפילו עד כמה. שבית אותי בכתיבה שלך הייחודית כל כך… 🙂
♥
האם מספיק 1/4 כוס שמן?
במתכונים דומים שמים בין 1/2 ל 1 כוס שמן.
היי נחמה — כן, רבע כוס זה מספיק 🙂