עוגת תפוחים עם שטרויזל אגוזי מלך

על ידי מור
לו היתה לי טיפה אחת של שכל, הייתי מנצלת את העובדה שיצאתי מוקדם מהעבודה כדי לישון קצת. ככה, אולי תחושת האני-לא-מרגישה-כל-כך-טוב-אבל-אולי-אני-סתם-מדמיינת היתה עוברת והפוטנציאל שמחר אתעורר עם תחושת אוי-נראה-לי-שאני-באמת-חולה היה קטן.
אבל אין לי אפילו טיפה אחת. של שכל, זאת אומרת. טוב נראה, אולי מחר בכל זאת אקום בריאה ואגלה שבסופו של דבר אני סתם היפוכונדרית.
בכל אופן, מי יכול לישון כשאני צריכה לספר לכם על העוגה הטעימה-בצורה-קיצונית שהכנתי? לא אני, זה בטוח. אבל קודם אני רוצה להרגיע אתכם. הכל בסדר אצלי, חרף מה שאני עומדת לספר לכם. מוכנים? הנה זה בא.
בסוף השבוע שעבר רציתי להכין משהו לעבודה. עוגה, עוגיות, לא ממש היה אכפת לי. אבל לא כל כך הצלחתי למצוא משהו שהתחשק לי להכין. הדבר היחיד שידעתי בוודאות הוא שלא. בא לי. שוקולד. !!!. (–> שלושה סימני קריאה ומיד אחר כך נקודה? אין יותר תקין מזה)
לא יודעת איך להסביר את זה, אבל רציתי לאפות משהו לא כל כך כבד. אני יודעת, זו כנראה לא הייתי אני באותו זמן, הייתי לא שפויה זמנית, מישהו חטף אותי והחליף אותי עם תאומתי המרשעת, משהו כזה. סליחה, היותר מרשעת. טוב, האמת היא שיש לי סוג של הסבר: ביום שישי הכנתי המון עוגיות בקורס (כבר סיפרתי עליו בקטנה, נכון? ובכן, בלי להיכנס ליותר מדי פרטים – כיף לי ממש, אבל אין ספק שלאחר שני שיעורים מעשיים ניתן לומר בוודאות שאני הכי איטית בכיתה. ככל הנראה גם הכי מבולגנת. ולצערי, העוגיות שלי לא יצאו הכי טובות.. מצד שני, יש שביב של אופטימיות, כי אני חושבת שהן גם לא יצאו הכי.. פחות טובות), וכמויות החמאה בהן השתמשתי יכלו בכיף למלא בריכה שלמה בחמאת גדר. קיצור, אחרי כל האפיה המטורפת של שישי בבוקר, ביום שבת רציתי משהו קצת יותר רגוע.
אז חיפשתי וחיפשתי ובסוף גיליתי בלוח האפיה שלי בפינטרסט מאפינס פאי תפוחים של My Baking Addiction. לא רציתי להכין מאפינס, אבל חוץ מזה מאד מצא חן בעיני כל מה שקרה במתכון הזה: צ’אנקים די גדולים של תפוחים, תבלינים טעימים וכיפיים, וגולת הכותרת? שטרויזל קינמוני. oh yeah.
שיניתי קצת את המתכון של ג’יימי מ-MBA: המרתי חלק מהקמח הלבן בקמח מלא, שיחקתי קצת עם התבלינים, לא קילפתי את התפוחים (כי אני אוהבת קליפות וכי אני לא ממש יודעת לקלף) וחתכתי אותם לחתיכות ענקיות ממש, הוספתי אגוזים לשטרויזל. ובסוף אפיתי את הכל כעוגה אחת גדולה.
בסופו של דבר יצאה לי מהתנור עוגת תפוחים ותבלינים שהיתה – לדעתי, ולדעת כל חבריי לעבודה – לא פחות ממעולה. ומה לגבי שטרויזל אגוזי המלך שציפה אותה? אני לא צוחקת אתכם, יכולתי פשוט לשבת ולאכול תבנית שלמה רק שלו.
כמה טובה היא היתה? אחד משותפיי לחדר בעבודה רגיש ללקטוז. לאחר תחנונים עיקשים מצדי, הוא נאות לטעום חתיכת עוגה קטנה, אבל ממש קטנה, כי לקטוז לא עושה לו טוב וכל זה… אחרי שהוא טעם, הוא אכל עוד שתיים או שלוש חתיכות, והרגישות כבר ממש לא הזיזה לו. אה, בסוף הוא חתך פרוסה גדולה ויפה, שמר אותה בצד ובסוף היום לקח אותה הביתה, כדי לתת גם לאשתו לטעום 🙂
***
עוגת תפוחים ותבלינים בציפוי שטרויזל אגוזי מלך
מקור המתכון: עקרונית, התבססתי על המאפינס האלה של ג’יימי מ-My Baking Addiction, אבל שיניתי מספר דברים (נגיד.. הכנתי עוגה ולא מאפינס). אז אני כותבת את מה שאני עשיתי, ואתם תחליטו אם אתם רוצים להכין את העוגה שלי או המאפינס שלה.
כמות: עוגה אחת בגודל.. אממ.. אויש, מה היה גודל התבנית שלי? אני יודעת שהיא היתה מלבנית ולא מאד גדולה. הכמויות כאן אמורות להספיק לשנים עשר מאפינס, אז אם אתם מכינים עוגה, נסו לראות איזו תבנית תתאים לכם לכמות הזו, טוב? סורי שאני לא עוזרת יותר.
מצרכים:
1/4 1 כוסות קמח לבן
1 כוס קמח מלא
1/2 1 כפיות קינמון טחון
1/4 כפית אגוז מוסקט (קורט גם טוב. אבל שמתם לב כמה מהר התאוששתי מהטראומה?)
1/4 כפית ג’ינג’ר טחון
1 כפית אבקת סודה לשתיה
1/2 כפית מלח
1 ביצה
1 כוס חלב
100 ג’ חמאה מומסת
1 כפית תמצית וניל
1/2 1 כוסות סוכר חום (השתמשתי בכהה)
3 תפוחים חתוכים לקוביות די גדולות (ג’יימי ממליצה על גרני סמית’. לא יודעת באיזה סוג השתמשתי, רק יודעת שהם היו ירוקים. כמו כן, לא קלפתי את התפוחים שלי וחתכתי אותם לקוביות מאד גדולות. הגודל די תלוי בכם)
לשטרויזל
1/2 כוס סוכר חום (שוב, השתמשתי בכהה)
1/3 כוס קמח מלא
1/4 כוס שיבולת שועל
1 כפית קינמון טחון
1/2 2 כפות שמן קנולה
1/2 כף סירופ מייפל (ממש לא חובה, קשה לומר שהמייפל הורגש בתוצאה הסופית)
חופן אגוזי מלך, שבורים גס (אצלי הם היו שבורים גס מאד)
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-190 מעלות.
2. מניחים קמח לבן, קמח מלא, תבלינים, סודה ומלח בקערה גדולה. מערבבים.
3. מניחים ביצה, חלב, חמאה מומסת, וניל וסוכר בקערה נפרדת. טורפים עד שגרגרי הסוכר נעלמים (פחות או יותר, אצלי הם לא התפרקו לגמרי).
4. מוסיפים את החומרים הרטובים לקערת היבשים ומערבבים עד לקבלת בלילה אחידה וסמיכה למדי.
5. מוסיפים קוביות תפוחים לבלילה ומקפלים פנימה.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית (אפשר לשמן את התבנית, אבל לא חובה) ומיישרים לשכבה אחידה.
7. להכנת השטרויזל: מערבבים סוכר, קמח, שיבולת שועל, קינמון ואגוזים בקערה קטנה (אם אתם רוצים לחסוך כלים, השתמשו בקערה בה המסתם קודם את החמאה. ואז השטרויזל שלכם יהיה קצת חמאתי).
8. מוסיפים שמן וסירופ מייפל. מערבבים עד לקבלת פירורים.
9. מפזרים את השטרויזל על גבי הבלילה שתבנית.
10. אופים כ-40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. רצוי לסובב את התבנית לאחר כעשרים דקות.
הערות/תוספות/שדרוגים:
  • מבחינת קמח: אפשר להשתמש רק בקמח לבן, גם בשטרויזל. אפשר גם לנסות להמיר את הכל למלא, אבל אני חושבת שאולי המרקם ישתנה בהתאם והעוגה עלולה לצאת דחוסה מדי.
  • מבחינת התבלינים, אני פשוט השתמשתי במה שהיה לי בבית, ומבחינת הכמויות הלכתי על מה שאני אוהבת. שזה, פשוט, המון קינמון. ג’יימי ממליצה גם על פלפל אנגלי וציפורן. שימו מה שטעים וטוב לכם..
  • לגבי השטרויזל – במקור, אמורים להשתמש בשלוש כפות של חמאה. אבל לא התחשק לי, אז הוספתי שמן קנולה וסתם בשביל הקטע, במקום חצי כף אחת של שמן השתמשתי בחצי כף של מייפל. כפי שציינתי, הוא לא באמת מורגש, אז אפשר להשמיט אותו. או להשתמש ביותר, על מנת שיהיה יותר דומיננטי. לעניין השמן/חמאה – שימו מה שבא לכם.
  • אה, ואגוזי המלך? סתם התחשק לי לזרוק אותם פנימה, אתם לא חייבים. אתם יכולים גם להשתמש באגוזים אחרים במקום/בנוסף. מצדי, הוסיפו לשטרויזל שלכם שוקולד צ’יפס, see if I care.
  • זמן האפיה שציינתי הוא זמן האפיה שלקח לעוגה שלי, בתבנית שלי, בתנור שלי. אני מעריכה שזה הזמן שאמור לקחת גם לכם, פחות או יותר. התחילו לבדוק את העוגה כבר אחרי חצי שעה, אך היו מוכנים לכך שאולי היא תזדקק לארבעים וחמש-חמישים דקות, אפילו יותר. זה מאד אינדיבידואלי, כן?
  • אגב, כמובן שאתם יכולים לאפות את העוגה גם מאפינס, כמו ג’יימי. היא טוענת שזמן האפיה הוא עשרים וחמש דקות. קחו את זה ככיוון כללי ופשוט שימו עין על התנור. ואף. כי לפעמים הריח הוא האינדיקציה הכי טובה.
  • “לשים אף”. איך בא לי לאמץ את הביטוי הזה, אבל בטח אשכח ממנו עוד עשר דקות.
  • אה וואו, רק אחרי שעברתי על התמונות שלי ראיתי שהוספתי גם גרידת לימון לעוגה. למיטב זכרוני, הלימון לא ממש הורגש, אבל אולי לא הוספתי מספיק. לשיקולכם..
  • זהו, בעצם. תראו, אני יודעת שהעוגה עלולה להיראות כ”סתם עוד עוגת תפוחים”, אבל היא באמת ממש ממש טובה. אני לא יכולתי להפסיק לאכול ממנה. בדרך חזרה הביתה הנחתי את התבנית הריקה על המושב לידי וגירדתי את כל שאריות השטרויזל. קצת מביך, אבל הסיפור הזה מאה אחוז אמיתי. ואם עלי להביך את עצמי בפומבי על מנת שאתם תבינו כמה כדאי לכם להכין את העוגה הזו.. well, so be it. כי אני לא העניין פה. העוגה. היא היא העניין.
אוי, הצבע שהיה לעוגה הזאת. מושלם.

מתכונים נוספים שאולי תאהבו

השאירו תגובה

8 תגובות

Winnie נובמבר 29, 2011 - 08:07

אני מאדדדדדדדדדדדדד אוהבת עוגות עם שרוייזל
ובטח שעוגת תפוחים עם ציפוי כזה
יאמייייייייייייייי
כמו שאמרת אפשר לשבת ולאכול עם השטרוייזל עם כפית.
אני בדר"כ מכינה עם אגוזי לוז (ולא מלך), אבל הרעיון הוא אותו הדבר

יופי של עוגה :):)
נשארה פרוסה בשבילי??

הגב
בישול בזול נובמבר 29, 2011 - 11:42

לשים אף. אהבתי. העוגה נראית ממש טעימה. את צריכה להציע לחמאת גדר שיגישו אותה בקפיטריה שם.

הגב
שמרית נובמבר 29, 2011 - 12:58

טוב, אני לא מאמינה שלא הכנת כלום עם שוקולד ושלא דחפת קצת שוקולד לתוך העוגה הזאת חחחח
בכל אופן אני חולה על עוגות תפוחים, בטח כשהן מגיעות עם שטרוייזל חלומי מלמעלה!

הגב
Morcake דצמבר 3, 2011 - 20:16

וויני – לא צחקתי, ישבתי באוטו וגירדתי את התבנית. לא רק שלא נשארה אפילו חתיכה אחת, בקושי צריך היה לשטוף את התבנית כשחזרתי הביתה 😉

ביזול – את צודקת. ומבינה אותי כל כך טוב. אולי תהיי היועצת העסקית שלי (לענייני.. משהו?)? או שפשוט נהיה שותפות עסקיות (לעסקי… משהו!)?

שמרית – אני יודעת, אפילו לא גרם אחד של שוקולד! אל תדאגי, הכי תיקנתי את זה בשבוע האחרון. כמויות השוקולד שהלכו במטבח שלי – אין לתאר.

הגב
גיל דצמבר 10, 2011 - 15:57

הכנתי היום את העוגה, והיא יצאה מעולה!
עשיתי כמה שינויים/אילוצים: בקראמבל שמתי אגוזי לוז במקום אגוזי מלך, חמאה במקום השמן ולא היתה לי שיבולת שועל אז פשוט שמתי עוד קמח. יצא פריך וחמאתי.
לגבי התבנית, הכנתי בתבנית חד פעמית של 26 על 32 ס"מ (על האריזה כתוב "תבניות גדולות") וזה יצא בול.
אם השתמשת בתפוחי עץ הירוקים החמצמצים (כמוני) אז אלו בעצם אותם תפוחי גרני סמית של ג'יימי רק שפה בארץ הפכו את השם שלהם לגרנד סמית או פשוט גרנד.
תודה על המתכון! תמונות (גרועות מהנייד) אני אשים בפייסבוק.

הגב
אנונימי דצמבר 22, 2012 - 14:58

הכנתי את העוגה עם כמה שינויים, ויא מעולה:
במקום חמאה בעוגה שמתי חצי כוס שמן, הוספתי גם קצת ציפורן, ובשטרויזל לא שמתי מייפל ועשיתי שילוב של אגוזי מלך, פקאנים ושקדים. אה, וקצת מלח גס.
הבעיה היחידה היתה שבאפייה השטרויזל השחים די מהר אבל העוגה היתה ממש לא אפויה, אז הנמכתי קצת את הטמפרטורה בתנור כדי שהוא לא יישרף.
יצא ממש ממש טעים. 🙂 תודה על המתכון המעולה.

הגב
Morcake דצמבר 22, 2012 - 20:37

איזה כיף לשמוע כשאנשים מכינים ויוצא טוב! ועם שינויים מסוימים, בכלל.. במיוחד מגניב שהכנת עם שמן, טוב לדעת שהעוגה עובדת גם כפרווה.

הגב
Tohar Larea אפריל 21, 2017 - 13:46

תודה רבה! 🙂

הגב