בראוניז טבעוניים ללא גלוטן עם קצפת וניל

על ידי מור
היי.
אתם יודעים שבדרך כלל אני משתדלת לא לדבר פה על נושאים כבדים יותר מדי (לא כולל המשקל שלי), אבל אני מרגישה שהיום אין מנוס.
בראוניז.
אני רוצה לדבר על בראוניז.
איך מכינים בראוניז בדרך כלל?
שוקולד. לפעמים קקאו.
חמאה.
ביצים.
קמח.
וסוכר, כמובן.
כי כל סיפור טוב מתחיל ב”מניחים מאתיים גרם סוכר בקערה”.
(או מאה וחמישים גרם, אם כבר עברנו לשעון קיץ ועוד שניה צריך להתחיל ללבוש מכנסיים קצרים, שמלות ו-שאלוהים-יעזור-לי-בגדי ים)
בכל אופן, מה יעשו הטבעוניים עם כל החמאה והביצים?
מה יעשו הצליאקים עם הקמח? ובפסח, מה יעשו כולם*?
*לצורך ההמחשה, נניח שכולנו נמנעים מחמץ, יאללה?
אה. אתם שותקים.
לא חשבתם על כל האוכלוסיות השונות, מה?
לאאאאא. אתם ישבתם לכם עם הבראוניז הפאדג’יים הנהדרים שלכם, נוטפי חמאה וביצים וקמח, עפתם על עצמכם —
ופשוט —
פשוט התעלמתם מכל האומללים שלא יכולים להנות ממשהו כל כך בסיסי, כל כך הכרחי, אך כל כך לא נגיש –
הבראוניז.
בחיי שזה שובר את הלב.
למרבה שמחתם של כל הצליאקים, הטבעוניים, נטולי הלקטוז וחוגגי הפסח, אני פה.
אתם יכולים לקרוא לי מורמור תרזה.
אתם יכולים לקרוא לי מהטמור גנדי.
ואם השם שלכם הוא ליקוש, אתם יכולים פשוט לקרוא לי “מור, בת דודתי האהובה שדואגת לי לקינוח טבעוני לליל הסדר”.
אני לא הולכת להעמיד פנים שזה היה פשוט.
התחלתי מהבראוניז עם שמן הקוקוס שלי, כי הם כבר פרווה. יש!
היות שכבר טבענתי אותם בהצלחה על ידי החלפת הביצים ברסק תפוחים, זרמתי על זה. נכון, הבראוניז יצאו קצת גרגריים בחלקם העליון, אבל הם היו ממש טעימים, אז אחלה.
נשאר רק החלק של הקמח. בקטנה. בהשראת שני מתכונים ספציפיים והאינטרנט בכלל, החלפתי ללכת על שילוב של קורנפלור וקקאו.
בום! בראוניז נטולי גלוטן וטבעוניים.
רק שאחרי עשרים דקות, הבראוניז בעבעו כמו החיים עצמם. הם עדיין היו עיסה אחת גדולה, מבעבעת, ש.. וואו, זה לא נראה טוב.
אוקיי, אז עוד כמה דקות בתנור. עוד כמה. עוד כמה.
אחרי למעלה מארבעים דקות, כיביתי את התנור והוצאתי את תבנית הפחם מהתנור.
במשך דקות ארוכות ה.. דבר הזה עדיין בעבע. לבסוף הסערה שככה, אבל התוצאה היתה פחמית, גרגרית, לא ראויה בכלל להיקרא בראוניז.
אה ושומנית. וואו, כמה שזה היה שומני.
למחרת ניסיתי שוב. כי אני עקשנית ולא רוצה לוותר, וכבר היה לי רסק תפוחים פתוח.
קצת פחות שמן קוקוס. קצת יותר קורנפלור.
עשרים דקות בתנור. ויהי מה. גם אם זה נראה לא אפוי – לא נורא, זה בראוניז. תמיד אפיתי עשרים דקות, אז גם עכשיו.. לא מוותרת.
כן, היה בעבוע קל. הוא פסק די מהר.
כן, החלק העליון של הבראוניז עדיין נראה טיפה גרגרי (גם לזה יש פתרון — תכף!), והקצוות הרגישו טיפה לעיסים מדי (אם כי.. חייבת להודות שחיבבתי את זה).
וכן, בהתחלה היה נראה לי כאילו חרף עשרים דקות האפיה, הבראוניז שלי למעשה היו עדיין עיסת שוקולד, שאם הייתי מוציאה מהתבנית, היתה נשפכת לכל הכיוונים ומטביעה אותי ואת המטבח שלי.
אבל לא ולא – ביקור מיידי והכרחי במקפיא הכניסה את הבראוניז לשוק, קיררה וייצבה אותם מספיק כדי שאוכל לחלץ אותם בקלות מהתבנית.
את החלק העליון, הגרגרי, ציפיתי בקצפת וניל מקרם קוקוס (טוב, רימיתי! עליתם עלי! השתמשתי בקצפת חלבית, משמנת, פשוט כי ברגע האחרון גיליתי שלא היה לי קרם קוקוס במקרר, אפילו שהייתי משוכנעת שכן. אבל זה מצטלם אותו הדבר, ובליל הסדר עצמו אני מתכננת להשתמש בקרם קוקוס, אוקיי?).
מעל הכל – תלתלי שוקולד שתלתלתי בעצמי בעזרת טבלת שוקולד (חלב! שוקולד חלב! זה לא טבעוני, אבל אתם יכולים להשתמש במריר, ואני אשתמש במריר ביום שישי, אז אל תקראו לי שקרנית ורמאית, טוב?) וקולפן. התרגשויות.
אחרי הצילומים חתכתי לאסף ולי ריבוע קטן, כדי לטעום ולראות אם הניסוי בכלל הצליח. אני חשבתי שטעים, אסף הסכים אבל אמר שקצת רך לו מדי.
אבל כעבור כמה שעות של מנוחה במקרר (הבראוניז נחו, לא אסף. אמנם היה ממש חם אתמול, אבל לא נראה לי שהוא היה מצליח להתקפל ולהיכנס לתוך המקרר. הוא לא מספיק גמיש), גוש השוקולד התייצב ויכולתי להכריז בגאון:
גבירותיי, רבותיי, טבעוניי, צליאקיי — מהפך!
וכך, כך נולדו להם הבראוניז הטבעוניים ונטולי הגלוטן.
בראוניז לכל אדם באשר הוא אדם – נשים, גברים, טף. שחורים, לבנים, רובוטים. קרניבורים, טבעוניים, אנשים שנגעלים מירקות (תנו כיף, אחים שלי!!).
חוץ מאנשים שלא אוהבים שוקולד.
אבל אנשים שלא אוהבים שוקולד הם אנשים שאני לא יכולה לסמוך עליהם. הם אנשים שאני לא רוצה בחיים שלי.
אנשים שלא אוהבים שוקולד הם אנשים שלא מגיע להם בראוניז.
***
בראוניז טבעוניים ללא גלוטן עם קצפת וניל
מקור המתכון: המתכון הזה, עם השראה כללית מפה ומפה.
כמות: תבנית ריבועית עם צלע באורך 20 ס”מ
מצרכים:
250 ג’ שוקולד מריר
80 ג’ שמן קוקוס
150 ג’ (3/4 כוס) סוכר לבן
180 ג’ (קצת יותר מ-1/2 1 גביעים, תלוי באיזה סוג משתמשים) רסק תפוחים לא ממותק
1 כפית תמצית וניל
105 ג’ (3/4 כוס) קורנפלור
35 ג’ (1/4 כוס) קקאו
3 ג’ (1/2 כפית) מלח
לקצפת
400 מ”ל (1 פחית) קרם קוקוס, רק החלק הקרמי (נטו, זה יוצא משהו כמו 200 מ”ל)
25 ג’ (2 כפות) סוכר לבן
1 כפית תמצית וניל או 1/2 כפית מחית וניל (מומלץ, ככה יש גרגרים קטנים מהממים בתוך הקרם)
לקישוט
30-40 ג’ שוקולד מריר, מגורר/מקולף לתלתלים
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפיה (אפשר גם לשמן קלות, אבל לא חובה. תלוי בתבנית).
2. מניחים שוקולד ושמן קוקוס בסיר בינוני. ממיסים על אש בינונית. מסירים מהאש.
3. מוסיפים סוכר ומערבבים היטב.
4. מוסיפים רסק תפוחים ווניל ומערבבים עד להיטמעות.
5. מנפים (כן כן, מנפים! זה קורנפלור וקקאו, וחייבים לנפות אותם, אפילו אם שונאים לעשות את זה, כמו.. מישהי שאתם מכירים) פנימה קורנפלור וקקאו. מוסיפים מלח ומערבבים היטב עד לקבלת בלילה אחידה ולא גרגרית.
6. יוצקים לתבנית, מוודאים שהבלילה מגיעה לכל הצדדים ומיישרים.
7. אופים כ-20 דקות, עד שהמאפה מתייצב יחסית (זה לא בהכרח יראה שהוא עשוי במיוחד, וקיסם ממש לא יצא נקי, אבל סמכו עלי). הוא ככל הנראה יבעבע קצת במהלך האפיה ועשוי להיראות קצת גרגרי, אבל זה בסדר. בפנים הוא פאדג’י והורס.
8. מצננים לגמרי את המאפה – רצוי אפילו להעביר למקרר או למקפיא למשך שעה-שעתיים – ומחלצים מהתבנית. מעבירים לצלחת הגשה (או קרש חיתוך, אם אתם אני ותשעים אחוז מהעוגות שלכם מוצאות את עצמן על הקרש הזה).
9. מניחים קרם קוקוס, סוכר לבן ווניל בקערת המיקסר. מחברים וו בלון ומקציפים על מהירות גבוהה לקצפת יציבה.
10. יוצקים את הקצפת מעל הבראוניז ומיישרים עם פלטה/לקקן. לחילופין, אפשר גם להשקיע ולזלף את הקרם.
11. אם רוצים, מקשטים בשבבי/תלתלי שוקולד.
הערות/תוספות/שדרוגים:
  • היות שבכל מקרה ממיסים פה את שמן הקוקוס, זה לא ממש משנה אם הוא מוצק או נוזל בהתחלה.
  • לגבי קרם הקוקוס, אני משערת שאתם יודעים, אבל ליתר בטחון: להכנת הקצפת, משתמשים רק בחלק הקרמי של הקרם, לא בנוזל, אחרת זה לא יקציף (מניסיון). מה עושים? מצננים מספר שעות במקרר, רצוי לילה, וכך נוצרות שתי שכבות נפרדות בפחית. משתמשים רק בחלק הקרמי ונזהרים להימנע מהנוזל. בהצלחה.
  • תלתלי שוקולד – קחו טבלת שוקולד, קחו קולפן, ותתחילו לקלף. יש סיכוי טוב שהשוקולד יימס בתהליך, ואולי הטבלא אפילו תישבר, במיוחד בחום הזה, אז אפשר לקרר קצת את השוקולד קודם, כדי להאט את תהליך ההמסה. וגם אם אתם לא מצליחים לגלף תלתלים אלא יוצאים לכם “סתם” שבבים (כמו.. לי, נגיד), יאללה בקטנה!
  • מי שפחות חשוב לו הקטע הטבעוני ו/או הפרווה, יכול להשתמש בשלוש ביצים גדולות במקום רסק התפוחים וב-100 גרם חמאה במקום שמן הקוקוס. אה, ואת קצפת הקוקוס כמובן אפשר להמיר בקצפת “אמיתית”, כלומר משמנת.
  • בפעם הראשונה הוספתי גם חצי כפית נס קפה לבראוניז. בפעם השניה שכחתי, אבל אם בא לכם, לכו על זה. אפשר להציע גם חצי כפית קינמון? הידד.
  • אני פשוט בהלם מעצמי שהספקתי לפרסם שני מתכוני פסח השנה לפני החג עצמו. והשלישי בדרך. dude, מי אני?
תקשיבו, אם השקעתי בכם והשתמשתי – פעמיים! יומיים ברצף! – גם בקורנפלור וגם בקקאו (שני מוצרים שנואים שמטנפים את כל העולם ואי אפשר להשתמש בהם בלי, ובכן, לטנף את כל העולם) כדי שיהיה לכם מתכון לבראוניז של פסח, אז בחייאת. תהיו חברים. תכינו, טוב?

מתכונים נוספים שאולי תאהבו

השאירו תגובה

5 תגובות

רבבה מרץ 29, 2015 - 21:08

"אנשים שלא אוהבים שוקולד הם אנשים שלא מגיע להם בראוניז"
המוטו החדש שלי. הפלת לגמרי.

הגב
ענת מרץ 31, 2015 - 22:27

מהטמור גנדי זה לגמרי השם החדש שלך…
הפעם הרגת אותי סופית 😀

הגב
Lihi אפריל 5, 2015 - 07:45

יש מצב להוסיף לפה חמאת בוטנים איכשהו?

הגב
לי אפריל 10, 2015 - 17:43

אם אני רוצה להשתמש בקמח רגיל במקום הקורנפלור והקקאו- איזו כמות לשים?

הגב
Morcake אפריל 23, 2015 - 14:14

חמאת בוטנים – בטח! אפשר פשוט להוסיף כף-שתיים לבלילה.

קמח רגיל – אותה הכמות כמו הקורנפלור והקקאו, כלומר 140 גרם (כוס אחת).

הגב