איזו סאגה, אלוהים ישמור.
כאילו..
אני בכלל לא אוהבת ריבה.
פירות זה טוב. סוכר זה טוב. ביחד? לא יודעת, ממש לא עושה לי את זה.
אסף? הוא נרתע מריבה אפילו יותר ממני, ו”לא, אין סיכוי שאטעם, אם תכיני משהו עם ריבה”.
אוקיי.. אבל אני צריכה להכין משהו עם ריבה. זה חודש הריבה ב”כחומר”. מה אני אמורה לעשות? מי יטעם? מי יתן לי ביקורת בונה אך סופר חיובית ותומכת ומפרגנת?
מה, הכל תלוי בי? אני צריכה להיות שזו טועמת ומבקרת ותומכת ומפרגנת?
אבל —
אבל אני בכלל לא אוהבת ריבה.
רגע!
הכנתי פעם ריבת בננות היסטרית. היסטרית היסטרית היסטרית. היו שם גם עוגיות חמאת בוטנים מעולות שעטפו אותה – היי! חמאת בוטנים וריבה, הנה משהו שאף אחד לא חשב עליו.. אולי שווה לחזור לרעיון הזה בהמשך – אבל הריבה. הריבה היתה כל כך טעימה.
אז אולי אני כן אוהבת ריבה? אולי אני צריכה להכין אותה כדי לאהוב אותה?
אומייגאד, אולי אני אכין ריבת צ’יה? כזאת שלא באמת צריך לבשל שעות, אלא פשוט לבשל בקטנה, או בכלל לא, ואז להשתמש בזרעי צ’יה כדי להסמיך אותה? התרגשויות!
(מזמן לא היה פוסט “מור מקיאה על הכתב את כל מה שעובר לה בראש”, תודו שהתגעגעתם)
כן! ריבת צ’יה! יאללה! א-ס-ף, תביא לי תותים מהסופר. שתי קופסאות. ליתר בטחון. אני הולכת להכין ריבת תותים וצ’יה, איזה כיף?
אה, לא כיף לך? ריבה לא מדברת אליך, ואתה לא מבין מה אני רוצה מהחיים שלך?
הבנתי. תביא לי תותים בכל מקרה, טוב? טוב. תודה. אני אפצה אותך במוס שוקולד מתישהו.
טוב, אז ריבה. יש לנו ריבה. עם תותים וצ’יה וסירופ מייפל. איזה כיף, נראה לי שזה הולך לצאת טעים!!
(ספוילר: יצא טעים!)
אבל מה אני הולכת להכין עם זה? אני לא יכולה להכין ריבה ופשוט לומר שזה המתכון שלי לחודש הריבה —
ותאמינו לי ששקלתי את זה לרגע
— אז מה עושים עם ריבה?
חיתוכיות הריבה עם הפירורים של סבתא? אלה שהסבתא של כל בלוגר בעולם הכינה מתישהו, וכתוצאה מכך כל בלוגר בעולם העלה פוסט נוסטלגי מתישהו? וואו, רעיון טוב, אבל אני די בטוחה שאם אתקשר לסבתא, היא תספר לי שוב על מחברת המתכונים שנרטבה בשיפוץ שעשו לה במטבח לפני כמה שנים. ואני לא באמת אכלתי את החיתוכיות האלה מספיק פעמים כדי לשחזר אותן בעצמי — היתה רק הפעם האחת ההיא, שהיא הכינה לי אותן עם שוקולד במקום ריבה
היייייייייי אולי משהו עם חמאת בוטנים? משהו אומר לי שזה עשוי להיות שילוב טוב, וחוץ מזה – אסף גם ככה אמר שהוא כנראה לא הולך לאכול את מה-שזה-לא-יהיה-שאכין-עם-ריבה, אז למה לחסל כל סיכוי לזה על ידי הכנסת חמאת בוטנים למשוואה? רגע, איך אף אחד מעולם לא חשב על השילוב הזה? וואו, אני גאון.
מה לגבי רוגלעך? זה עבד כל כך טוב כשהכנתי רוגלעך עם חמאת בוטנים במילוי, אז זה חייב לעבוד טוב אם אנסה רוגלעך עם חמאת בוטנים בבצק וריבה במילוי, נכון?
שאלוהים. יעזור. לי.
הבצק היה אנמי (אבל יש שם פוטנציאל. לא סתם פוטנציאל, פוטנציאל טבעוני). המילוי ברח החוצה. לא הצלחתי ליצור רוגלעך בצורה הגיונית, וגם המאפים שניסיתי לעצב כשושנים כשלו כשלון חרוץ.
זה כמובן לא הפריע לי לאכול מלא מהדבר הלא טעים הזה, אבל נסו אתם לחיות חיים דלי גלוטן ביום יום ואז למצוא את עצמכם, ביום בהיר אחד, באותו המטבח עם בצק שמרים חם וטרי. תאמינו לי שגם לכם לא היה אכפת שהבצק האנמי ובעצם אין בכלל מילוי ברוג-פח האלה.
אבל עזבו, בואו נדבר על הפרעות האכילה שלי בהזדמנות אחרת.
ואז עבר שבוע, נכנסתי לדכאון קל (מזל שהיה לי קצת בצק שמרים בבטן כדי להרגיע אותי), ידעתי שהזמן אוזל וכך גם הרעיונות..
טוב טוב, מור. תתאפסי על עצמך. look alive. יש מצב שעלית על משהו עם הרעיון הזה של חמאת בוטנים וריבה, הרעיון המקורי הזה, אולי בכל זאת תעשי איתו משהו?
נו באמת, מה אני כבר יכולה לעשות? עוגת חמאת בוטנים עם ריבה?
מה, כאילו.. עוגת חמאת בוטנים עם קצפת אולי? קצפת שאערבב לתוכה ריבת תותים וצ’יה?
די, זה נשמע ממש —
טוב! נראה לי שזה מה שאני הולכת לעשות!
מזל שאסף קנה לי שתי קופסאות של תותים — אני יכולה להכין כמות נוספת של ריבה, לאכול חצי ממנה שוב, בדיוק כמו בשבוע שעבר, ואז להתפנות להכנת עוגת חמאת בוטנים וקצפת ולערבב את הריבה לתוך הקצפת ולקשט בצורה מטופשת עם חמאת בוטנים שמסרבת לתת לי לזלף אותה בצורת פרחים ו…
לא משנה.
בשורה התחתונה, הכנתי עוגת חמאת בוטנים עם קצפת וריבת תותים, מייפל וצ’יה.
יצא טעים.
זה יכול היה לצאת יפה, אבל הצבעים המוזרים ואני לא יודעת לקשט.
אבל יצא טעים.
והכנתי ריבה שאשכרה היה לי טעים לאכול אותה (הכי יכולתי לאכול את כולה בכפית, ובינינו? זה לא היה רחוק מזה. לא בפעם השניה, ולא בפעם השניה).
ועמדתי באתגר הריבה.
מחיאות כפיים, בבקשה.
תודה ריבה לכם.
(אל תרביצו לי)
***
עוגת חמאת בוטנים עם קצפת וריבת תותים
מקור המתכון: העוגה מבוססת על הספר הראשון של ג’וי דה בייקר, עם שינויים קלים. עבור הריבה נעזרתי בזה וזה.
כמות: עוגה שכבתית עגולה בקוטר 24 ס”מ. גם 22 או 26 יעבוד טוב, אבל כמובן שהגובה ישתנה בהתאם לקוטר.
מצרכים:
לריבה
480 ג’ תותים (לי זה יצא כ-380 ג’ לאחר הסרת העלים וזה)
2-3 כפות (40-60 ג’) סירופ מייפל, לפי הטעם
2 כפות (כ-20 ג’) זרעי צ’יה
לעוגה
280 ג’ (2 כוסות) קמח לבן
2 כפיות אבקת אפיה
1 כפית אבקת סודה לשתיה
1/2 כפית מלח
200 ג’ (כ-3/4 כוס) חמאת בוטנים חלקה/עם שבבים
75 ג’ חמאה רכה
100 ג’ (1/2 כוס) סוכר לבן
120 ג’ (1/2 כוס) סוכר חום כהה
3 ביצים גדולות
240 מ”ל (1 כוס) חלב
לקצפת
250 מ”ל (1 כוס) שמנת מתוקה
20 ג’ (2 כפות) אבקת סוכר
לקישוט
חמאת בוטנים, בוטנים קלויים, חמאת בוטנים צ’יפס…
אופן ההכנה:
1. מתחילים בהכנת הריבה: חותכים את התותים לקוביות ומניחים בסיר בינוני. מבשלים על אש בינונית למשך חמש-עשר דקות, עד שהפרי מתחיל להתרפק ומגיר נוזלים. מסירים מהאש.
2. מערבבים פנימה סירופ מייפל וזרעי צ’יה. מניחים בצד למספר דקות, לטובת הסמכה.
3. אם רוצים לקבל ריבה חלקה יותר, ללא חתיכות פרי, מעבירים לבלנדר מוט (או מעבד מזון) וטוחנים, עד לקבלת ריבה חלקה וסמיכה יותר. מניחים בצד – רצוי רחוק רחוק מכם, אחרת עלולה לא להישאר לכם מספיק ריבה בשביל העוגה..
4. עוברים להכנת העוגה: מחממים תנור ל-180 מעלות ומכינים שתי תבניות עגולות בגודל הרצוי (כאמור, קוטר 22-26 ס”מ).
5. מערבבים קמח, אבקת אפיה, סודה ומלח בקערה בינונית. מניחים בצד.
6. מניחים חמאת בוטנים, חמאה ושני סוגי סוכר בקערת המיקסר. מחברים וו גיטרה ומקרימים למשך שלוש-חמש דקות במהירות בינונית, עד לקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
7. מוסיפים ביצים, אחת אחת, תוך כדי ערבוב. ממתינים כדקה בין הוספה להוספה, על מנת לאפשר לכל ביצה להיטמע היטב.
8. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים חצי מהחומרים היבשים, תוך כדי ערבוב.
9. לאחר היטמעות חלקית, מוסיפים את כל החלב.
10. מוסיפים א שאר הקמח וממשיכים לערבב על מהירות נמוכה, רק עד לקבלת תערובת אחידה.
11. מחלקים את התערובת בין שתי תבניות. אופים כ-25-30 דקות, עד שהעוגות מזהיבות וקיסם הננעץ במרכז כל עוגה יוצא נקי. רצוי להפוך בין התבניות כרבע שעה לאחר תחילת האפי, ולסובב אותן. בתום האפיה מצננים את העוגות לגמרי לפני חילוצן מהתבנית.
12. מניחים שמנת ואבקת סוכר בקערת המיקסר. מחברים וו בלון ומקציפים לקצפת יציבה.
13. עוברים להרכבת העוגה, התרגשויות: מניחים פרוסת עוגה אחת על צלחת הגשה (אפשר להצמיד אותה לצלחת עם מעט ריבה או קצפת, על מנת שהיא לא תזוז). מצפים בשכבה אחידה של קצפת.
14. מורחים שלוש-ארבע כפות ריבה מעל הקצפת – זה בסדר אם הריבה והקצפת מתערבבות קצת.
15. מניחים את שכבת העוגה השניה מעל הראשונה.
16. מערבבים שתיים-שלוש כפות ריבה לתוך שאר הקצפת, על מנת לקבל קצפת ריבה. מצפים את חלקה העליון והחיצוני של העוגה.
17. אם רוצים, יוצקים את שאר הריבה מעל פני העוגה. מיישרים לשכבה אחידה, כאשר אפשר לעזור לה לזלוג קצת לצדדים.
18. מקשטים בזילופי חמאת בוטנים, בוטנים קלויים, חמאת בוטנים צ’יפס, מה שזורם לכם.
אופן ההכנה:
- בגדול, אפשר לערבב את כל הקצפת והריבה מלכתחילה, או להיפך – להפריד ורק למרוח קצפת ולצפות בריבה. אני החלטתי לשחק עם זה, אבל לשיקולכם.
- לגבי הריבה עצמה – בעקרון, לא חייבים לבשל את התותים. אפשר לערבב עם המייפל והצ’יה ולטחון, ובתכלס מתקבלת ריבה, אבל הבישול אמור לעזור להסמיך אותה קצת, אז למה לא?
- יכול להיות שיישארו לכם שאריות ריבה, אם תחליטו לא ליצוק אותה מעל העוגה. מאמינה בכם שתצליחו למצוא מה לעשות איתה. יש לכם כפית בבית, נכון?
- את העוגה אפשר לאפות בתבנית אחת ולחצות לאחר האפיה, לי פשוט היה יותר נוח לחלק לשתי תבניות מראש. זמן האפיה, מן הסתם, יתארך.
- אגב, כמות הקצפת תספיק למילוי וציפוי העוגה בצורה חצי עירומה. אם אתם רוצים לצפות את העוגה “כמו שצריך”, בשכבה רצינית של קצפת, הייתי מכינה כמות וחצי, אולי אפילו כמות כפולה.
5 תגובות
מי בכלל רוצה פרוסה מהעוגה הזאת ליד הקפה שלה עכשיו? לא אני. ממש לא אני.
מהמממת את משהו…נראה סופפפ
מור את מקשה עליי. באמת. תותחית!
ודרך אגב, לגמרי התגעגעתי לפוסט של כל מה שעובר לך בראש!
עוד לא החלטתי מה אני חושבת על צ'יה,
אבל אין כמו חמאת בוטנים וריבה!
נשמע פגז פגזי
הכי מתבאסת שלא הספקתי לאתגר הנוכחי
איזה כיף! פוסט של מור-כותבת-כל-מה-שעובר-לה-בראש!
כמה נחמד לצחוק בסופו של היום העגמומי משהו הזה.