מוס קרמל מלוח עם בננות מקורמלות ושטרויזל קוקוס

על ידי מור
סיפרתי לכם פעם על שרשור הניחושים החודשי ב”כחומר”?
הייתי ממש בטוחה שכן, אבל לא מצאתי שום דבר על זה. אשכרה עברתי על כל פוסטי ה”כחומר” שלי מהשנה-וחצי-האחרונות (לא צוחקת, הגעתי עד למתכון הזה), ומסתבר שלא כתבתי על זה.
מוזר, הייתי בטוח שכן. בקיצור.
כמעט בכל חודש, רגע לפני שאני מפרסמת את חומר הגלם החודשי, מישהו פותח בשרשור ניחושים, וזה בדרך כלל החלק האהוב עלי בפרויקט —
אנשים מתחילים לנחש ולהציע רעיונות לחומרי גלם, מביעים משאלות ומקווים תקוות.
זה תמיד מצחיק, זה בדרך כלל יוצא שליטה, ולפעמים זה גם נותן לנו – בנות מנטקה – השראה לחומרי הגלם הבאים.
קרמל הוא חומר גלם שעלה לא פעם ולא פעמיים בשרשור החודשים.
ואכן, סוף סוף, הפעם החלטנו להגשים כמה חלומות, והחלטנו שקרמל הוא חומר הגלם החודשי.
הכל טוב ויפה, רק שכשהתחלתי לנסות ולחשוב מה אני הולכת להכין…
לא הצלחתי להגיע לכלום.
חשבתי על טארט, אבל זה הרגיש לי קצת בנאלי, וידעתי שאני בטח אהרוס את הטארט שלי.
חשבתי על חיתוכיות עם קרמל ושוקולד, אבל גם הרעיון הזה לא התקדם אצלי יותר מדי.
לא. היו לי. רעיונות.
כלום.
ואז החודש התקדם, ונהיה פסח, ופתאום עוד שניה נגמר החודש, ואין לי כבר סופי שבוע לאפות! מה עושים?
ברגע האחרון – באמת, בסוף השבוע האחרון לפני הפרסום – הכרחתי את עצמי להגיע למשהו.
הכיוון הראשוני שלי היה פאי פודינג קרמל עם קלתית של עוגיות לוטוס.
אבל לא היו לי עוגיות לוטוס בבית, ולכו תשיגו כאלה בפסח.
אז רק פודינג. סבבה. בפני עצמו. אולי בכוסות? קינוחים אישיים?
רגע, מה לגבי מוס קרמל, אולי אפילו קרמל מלוח?
זה כבר התחיל להרגיש קצת יותר הגיוני (יכול להיות שפשוט הייתי עדיין בטראומה פודינגית בעקבות התקרית הזו).
מבט חטוף לעבר קערת הבננות גילה לי שהן בשלות בדיוק במידה הנכונה ופשוט זועקות לקרמול.
ומה לגבי שכבה נוספת? טוב, בדיוק קניתי קמח קוקוס לפני כמה ימים — הגיע הזמן לבדוק אם אפשר להכין איתו שטרויזל או לא, לא?
(ספוילר: אפשר)
אז הכנתי קרמל. הוא יצא סבבה. גם כשהוספתי לו חמאה ושמנת, אשכרה קיבלתי רוטב חלק ומוצלח.
בזמן שהקרמל נח, המסתי קצת חמאה במחבת והוספתי לה טבעות בננות וסוכר.
אחר כך הבננות התאוששו מהקרמול, ואני סיימתי את המוס. קצת ג’לטין, עוד קצת (הרבה) שמנת מתוקה —
בום! מוס.
חילקתי בננות לכוסות, כיסיתי במוס קרמל, וציננתי.
אחרי שהמוס שלי התייצב, ערבבתי סוכר חום עם קמח קוקוס ושמן קוקוס.
אפיתי, הוצאתי מהתנור רגע לפני שנשרף… וגיליתי שלמעשה פשוט הכנתי סוכר בטעם קוקוס. אבל זה היה מספיק טוב – אפילו טוב מאד – בשביל הקינוחים שלי.
סיימתי להרכיב לי, קישטתי בשבבי קוקוס ושוקולד, וטה דה! הקינוח לארוחת החג השני אצל ההורים שלי היה מוכן.
(כן, קינוח. ביחיד. אפילו שאני תמיד מכינה לפחות שני קינוחים, אם לא יותר. היה אמור להיות עוד אחד, עם שוקולד לבן מקורמל, אבל זו התבררה כחוויה טראומטית נוספת, עליה תוכלו לקרוא כאן).
אני לא אשקר לכם, הקינוח הזה לא מתאים לכולם:
מי שנרתע מבננות מבושלות (היי אסף, אחותי, והבנות של אחותי!) לא יאהב אותו.
מי שקורא לקרמל “סוכר מוזר” (היי #2, אסף!) לא יאהב אותו.
אבל מי שסבבה עם בננות, ולא אכפת לו לאכול קינוחים מתוקים מאד לפעמים (אפילו שיש שם גם מלח ים אטלנטי די משמעותי!), יאהב אותו.
אני, למשל, אכלתי את כל המנה שלי (אם כי אני מודה שבדיעבד, גם לי זה היה קצת מתוק מדי, והייתי מעדיפה לאכול מנה קטנה יותר), ולמי אכפת שיש לי מדידה של שמלת הכלה עוד שבוע?
(כנראה שלמעצבת שלי יהיה אכפת. וגם לתופרת שלה. אני אנסה להסיח את דעתן בעוגיות)
בקיצור, אני יודעת שפסח עבר, אבל הקינוח הזה מוצלח לכל השנה, ואם אתם נטולי גלוטן (תנו כיף, גם אני! רוב הזמן..), אז בכלל טוב. חוץ מזה, אתם תמיד יכולים להכין את השטרויזל עם קמח רגיל…
לפני סיום, אני צריכה את העזרה שלכם. מישהו יכול בבקשה להחזיר לי את מוג’ו האפיה שלי? בשבועיים האחרונים לא אפיתי מספיק בראוניז שוקולד לבן מקורמל שהתפרקו לי לגמרי כשניסיתי לחלץ אותם מהתבנית, הכנתי פודינג בננות שבהתחלה לא הסמיך ואחר כך הפך לגוש אבקתי (תודה, קורנפלור) בלתי אסתטי, כמעט הרגתי את עצמי כשקערת המיקסר שלי השתוללה ועוד שניה עפה מהמיקסר תוך כדי פעולה במהירות מקסימלית, בעיקר כי התבלבלתי בשלבי ההכנה של עוגת אגוזים לפסח (היא יצאה סבבה בסוף, אבל עדיין.. יום בו אני כמעט מתה מתאונת מיקסר הוא לא יום טוב, חברים), וסביר להניח שהיו עוד דברים שפשוט שכחתי/הדחקתי.
הצילו! אני צריכה מגרש שדים. מישהו מכיר אחד כזה, רצוי עם התמחות במטבח?
תודה מראש — קבלו תשלום בדמות שלל מתכוני קרמל של בלוגרים מוצלחים ממני שתוכלו להשתעשע איתם. הידד.
ואפטר פסח שמח 🙂
***
מוס קרמל מלוח עם בננות מקורמלות ושטרויזל קוקוס
מקור המתכון: המוס עצמו מבוסס על המתכון הזה, השטרויזל על זה.
כמות: לי יצאו 13 קינוחים אישיים ונשארו לי שאריות מוס לעוד משהו כמו שלוש-ארבע מנות.
מצרכים:
למוס
200 ג’ (1 כוס) סוכר לבן
50 ג’ חמאה רכה, חתוכה לקוביות
500 מ”ל (2 כוסות) שמנת מתוקה, מחולקת – 125 מ”ל (1/2 כוס) מתוך זה צריך להיות בטמפרטורת החדר
7 ג’ (1/2 1 כפיות) ג’לטין
35 ג’ (2 כפות + 1 כפית) מים
1 כפית מלח ים אטלנטי
לבננות המקורמלות
25 ג’ חמאה
5 בננות קטנות/3 גדולות
50 ג’ (1/4 כוס) סוכר לבן
לשטרויזל קוקוס
50 ג’ (1/4 כוס) סוכר חום דמררה
20 ג’ (2 כפות) קמח קוקוס
1-2 כפות שמן קוקוס
שבבי קוקוס/שוקולד, לקישוט
אופן ההכנה:
1. מתחילים בקרמל המלוח: מניחים סוכר בסיר. מחממים על אש בינונית, בלי לערבב. לאחר שהסוכר מתחיל להינמס ונוצר קרמל, מניעים ומסובבים את הסיר מדי פעם על מנת לעזור לשאר הסוכר להתקרמל. ממשיכים לבשל עד לקבלת קרמל בגוון ענברי.
2. מסירים מהאש ומערבבים פנימה חמאה.
3. מוסיפים 125 מ”ל (חצי כוס) שמנת מתוקה בטמפרטורת החדר ומערבבים היטב, עד לקבלת רוטב חלק. ערבבו בזהירות, כיוון שהרוטב עשוי לקפוץ ולבעבע. אם הקרמל מתחיל להתגבש ולא הופך לרוטב חלק לגמרי, אפשר להחזיר את הסיר לאש ולחמם על אש נמוכה, תוך כדי ערבוב, עד שהוא כן הופך לחלק לגמרי. מניחים בצד ומצננים.
4. בינתיים מכינים את הבננות המקורמלות: ממיסים חמאה במחבת בינונית.
5. פורסים את כל אחת מהבננות ל-10-11 טבעות, כל אחת בעובי של 2-3 ס”מ.
6. מערבבים את פרוסות הבננה והסוכר, ומניחים במחבת, בשכבה אחידה. לחילופין, אפשר להוסיף את הסור לחמאה ולהניח לו להתקרמל, במקום לטבול בו את הבננות. אם המחבת לא מספיק גדולה בשביל כל הבננות, פשוט עובדים בכמה סשנים של קרמול. מטגנים חצי דקה-דקה, הופכים את כל טבעות הבננות לצדן השני, ומטגנים חצי דקה-דקה נוספת. מניחים בצלחת (רצוי עם נייר מגבת עליה) ומניחים בצד.
7. מסיימים את הכנת המוס: מערבבים ג’לטין ומים בקערה קטנה. ממתינים להיקרשות.
8. בינתיים מוסיפים מלח לקרמל ומערבבים היטב.
9. כאשר הג’לטין נקרש, מחממים אותו 15-30 שניות במיקרוגל, רק עד להמסתו החוזרת. מוסיפים לקרמל ומערבבים היטב, עד להיטמעות.
10. מניחים את שאר השמנת (375 מ”ל/כוס וחצי) בקערת המיקסר, יחד עם רוטב הקרמל. מחברים וו בלון ומקציפים לקצפת יציבה יחסית, במרקם יוגורט (אין צורך להגיע לקצפת ממש יציבה, הג’לטין יעזור למוס להתייצב בהמשך).
11. מתחילים להרכיב את הקינוחים: מניחים ארבע פרוסות בתחתית כל כוס.
12. מניחים שלוש-ארבע כפות מוס מעל הבננות (אני שקלתי שלושים גרם, אבל זה לחלוטין תלוי בכם). מעבירים במקרר לטובת התייצבות, משהו כמו שעה-שעתיים.
13. להכנת השטרויזל: מחממים תנור ל-180 מעלות.
14. מערבבים סוכר חום, קמח קוקוס ושמן קוקוס בקערה קטנה.
15. מניחים על תבנית גדולה, מרופדת בנייר אפיה. אופים 6-8 דקות, עד להשחמת השטרויזל — שימו לב, הוא משחים מאד מהר, ויכול לעבור למוד שרוף באותה המהירות. שלי היה בצבע חום חביב אחרי שש דקות, וקיבל גוון חום עמוק ומהמם אחרי דקה נוספת. מצננים לגמרי.
16. מניחים כפית-שתיים של שטרויזל מעל כל קינוח. אם רוצים, מקשטים במעט שבבי קוקוס או שוקולד. שומרים במקרר, דא.
הערות/תוספות/שדרוגים:
  • במתכון המקורי, יש שתי כפיות מלח בקרמל המלוח. לי הוא הרגיש מספיק מלוח גם אחרי כפית אחת, אז הסתפקתי בה, אבל הרגישו חופשיים להמליח אף יותר את הקרמל שלכם.
  • כאמור, אפשר להמיר את קמח הקוקוס בקמח רגיל, אם אתם לא בפסח ו/או נמנעים מגלוטן.
  • לא אוהבים בננות? השמיטו אותן מהמתכון והסתפקו במוס. הוא טעים. אבל מאד מתוק, קחו בחשבון.
  • וכן, אסף אשכרה טעם את מוס הקרמל ואמר שזה פשוט סוכר מוזר. הוא בעצמו מוזר.
נחשו כמה, מ-1 עד “לא בא לי להתחתן איתך יותר”, אסף שמח כשביקשתי ממנו לצלם אותי מחזיקה את הקינוחים, “אבל שלא יראו אותי, רק אותם!!!”.

מתכונים נוספים שאולי תאהבו

השאירו תגובה

7 תגובות

נטלי מאי 2, 2016 - 04:33

בא לי מאוד!
ולשאלתך האחרונה – 87.

הגב
The Cookie Fairy מאי 2, 2016 - 05:24

סוכר מוזר? נעלבתי מאוד!
ושילוב הטעמים נשמע גאוני

הגב
שוקו חם מאי 2, 2016 - 12:07

זה נשמע ממש טעים! וסוכר בטעם קוקוס נשמע די שווה.

הגב
ניצה מאי 17, 2016 - 06:46

סתם שאלה מעצבנת
נהוג לחשב פי 5 כמות נוזל על כמות גלטין, כאן זה לא כך. האם במתכוון?

הגב
Morcake מאי 17, 2016 - 07:06

ממש לא במתכוון, ניצה. ה-25 גרם שהופיעו בהתחלה היו פשוט טעות הקלדה – התכוונתי (ותיקנתי) ל-35 גרם. תודה רבה ששמת לב!

הגב
ניצה מאי 20, 2016 - 12:30

היי
הכנתי לערב , לא התאפקתי וטעמתי, יצא פצצה( כולל הבננה המקורמלת😄)
תודה

הגב
ניצה מאי 21, 2016 - 06:46

בטעימה שניה עדיין טעים מאוד , אבל נראה לי שאפשר להשמיט בכלל את הגלטין , עדיין אפשר לקבל מרקם מוסי( אפשר אולי להקציף טיפהלה יותר את הקצפת).
הרי הקינוח מוגש בכלים אישיים ואין צורך לפרוס.

הגב