להכין עוגה לבן זוגך* לכבוד יום ההולדת זה אתגר.
*הפוסט נכתב בלשון נקבה ומניח שקיים בן זוג, אך כל שילוב אפשרי בין המינים תקף פה. כי להכין עוגה למישהו משמעותי זה תמיד מאתגר.
להכין עוגה ליום הולדת שלושים של בן זוגך זה אתגר קשה יותר.
להכין עוגה ליום הולדת שלושים של בן זוגך, כשיום ההולדת יוצא בדיוק יומיים לפני שאתם עוזבים את הדירה השכורה שלכם בתל אביב ומתברגנים לעבר הדירה החדשה יותר-גדולה יותר-פרברית יותר שקניתם באזור השרון — יש מי שיגידו שזה מטופש.
או שסדר העדיפויות שלכם לקוי, ושאולי אפשר לדחות את יום ההולדת בשבוע-שבועיים-חודש (היי אמא!).
להכין עוגה לבן זוגך וכו’ כשכל זה קורה שמונה ימים אחרי שסיימת חופשת לידה בת שמונה וחצי חודשים וחזרת לעבוד, יומיים אחרי שהסתיים פסח, ויום אחרי שהתינוק המושלם-באופן-אובייקטיבי שלך מתחיל הסתגלות במשפחתון…
מי שם צעק “זה בלתי אפשרי”?
תתביישו.
זה אפשרי.
כל מה שצריך זה סדר עדיפויות לקוי וסוף שבוע אחד המורכב מאפיית בישקוטים אל תוך הלילה בשישי והכנת קרמו ומוס וגלסאז’ לכל אורך השבת.
בזמן שבן זוגך – ההוא שיש לו יום הולדת – אורז את כל הבית, וההורים שלך – כן כן, כולל אמא שגלגלה עיניים בצדק לאור סדר העדיפויות הלקוי שלך – מטיילים בחוץ עם התינוק המושלם-אובייקטיבית.
בונוס למיטיבי לכת: נסו להכין עוגה כזאת חודש אחרי שחזרתם מטיול לרומא, בו ילד יום ההולדת טחן טירמיסו כאילו אין מחר והתאהב בו אהבת אמת, ובמקביל מתעקש לשמור אמונים לאהבתו האמיתית המקורית, שוקולד.
ואם זה מרגיש לכם קל מדי, היגעלו בעצמכם מכל דבר גבינתי (וכן, מסקרפונה זה גבינה. זה לא שמנתי, זה לא חמאתי. גבינה. מדובר בגבינה) וסרבו לטעום את העוגה, כך שלעולם לא תדעו באמת מה טעמה.
בהצלחה.
***
עוגת טירמיסוקולד, או עוגת טירמיסו טריפל שוקולד
מקור המתכון: הבסיס מבוסס על הבסיס מעוגת הטירמיסוג של שלי. כל השאר מבוסס על המתכון הזה, עם שינויים קלים.
כמות: עוגה אחת בקוטר 22 ס”מ. אפשר להכין גם עוגה מעט קטנה או גדולה יותר. לחילופין, אפשר להכין גם קינוחים אישיים, בדומה למתכון עליו התבססתי (הכמות תלויה בגודל הרינגים בהם תשתמשו).
מצרכים:
לבסיס הבישקוטים
2 ביצים גדולות, מופרדות
65 ג’ (כ-1/4 כוס + 1 כף) סוכר לבן
55 ג’ (1/2 5 כפות) קמח לבן
אבקת סוכר
סירופ קפה
60 מ”ל (1/4 כוס) קפה חזק
25 ג’ (2 כפות) סוכר לבן
1 כף קלואה או ליקר קפה אחר (לא חובה)
מוס מסקרפונה ושוקולד לבן
150 ג’ שוקולד לבן, קצוץ גס
4 ג’ אבקת ג’לטין
20 מ”ל (1 כף + 1 כפית) מים
150 ג’ גבינת מסקרפונה
1/2 כפית מחית וניל/1 כפית תמצית וניל
125 מ”ל (1/2 כוס) שמנת מתוקה
קרמו קפה ושוקולד חלב
4 ג’ אבקת ג’לטין
20 מ”ל (1 כף + 1 כפית) מים
125 מ”ל (1/2 כוס) שמנת מתוקה
80 מ”ל (1/3 כוס) קפה חזק
2 חלמונים גדולים
20 ג’ (2 כפות) סוכר לבן
קורט מלח
60 ג’ שוקולד חלב, קצוץ גס
מוס שוקולד מריר
150 ג’ שוקולד מריר, קצוץ גס
4 ג’ אבקת ג’לטין
20 מ”ל (1 כף + 1 כפית) מים
50 ג’ (1/4 כוס) סוכר לבן
25 מ”ל (1 כף + 2 כפיות) מים
2 חלמונים גדולים
315 מ”ל (1/4 1 כוסות) שמנת מתוקה
זיגוג קקאו-קפה
11 ג’ אבקת ג’לטין
55 מ”ל (1/4 כוס פחות 1 כפית) מים
60 מ”ל (1/4 כוס) שמנת מתוקה
80 מ”ל (1/3 כוס) מים
150 ג’ (3/4 כוס) סוכר לבן
100 ג’ (1/3 כוס פחות 2 כפיות) דבש/גלוקוזה
150 מ”ל (1/2 כוס + 2 כפות) חלב
50 ג’ (5 כפות) אבקת קקאו
קורט מלח
1 כפית אבקת נס קפה
אופן ההכנה:
1. להכנת הבסיס: מחממים תנור ל-180 מעלות. מציירים עיגול בקוטר 22 ס”מ (או הגודל הרצוי) על נייר אפיה בעזרת רינג, ואז הופכים את הנייר כך שהצד המצויר מופנה כלפי מטה.
2. מניחים חלבונים וסוכר בקערת המיקסר. מחברים וו בלון ומקציפים — מתחילים במהירות בינונית ומגבירים בהדרגה עד למהירות מקסימלית. מקציפים עד לקבלת קצף יציב מאד, ומעבירים לקערה גדולה.
3. טורפים חלמונים בקערה קטנה ומוזגים מעל קצף החלבונים. מקפלים חלקית בעזרת לקקן, לא עד להיטמעות מלאה.
4. מנפים פנימה קמח ומקפלים עד לקבלת מסה אחידה וחלקה, כאשר משתדלים לא להפיל אותה יותר מדי על ידי קיפול יתר.
5. מעבירים לשק זילוף עם צנתר בקוטר 10-12 מ”מ ומזלפים שכבה אחידה בתוך העיגול המצויר על נייר האפיה. אם צריך, מיישרים את השכבה בעזרת פלטה מדורגת או לקקן קטן.
6. זורים אבקת סוכר מעל המסה.
7. אופים 10-15 דקות, עד שהבסיס מתחיל להזהיב. מצננים לגמרי ומנתקים מנייר האפיה. אם הבסיס לא מתנתק בקלות, אפשר להעביר למספר דקות לפריזר ואז לקלף את הנייר.
8. מניחים רינג בגודל הרצוי מעל תחתית (“זהבן” או משהו בסגנון) בגודל דומה. מניחים שקף בתוך הרינג.
9. מניחים את הבסיס בתחתית הרינג. אם הוא גדול מדי, אפשר לדחוף אותו פנימה או לחתוך מעט ממנו על מנת שייכנס. אם הוא טיפה קטן מדי, אפשר ללחוץ עליו בעזרת האצבעות. לא נורא אם הוא לא ממלא את כל הרינג, תכף אפשר יהיה לדחוף עוד קצת.
10. להכנת סירופ הקפה: מניחים קפה וסוכר בסיר קטן. מבשלים על אש בינונית תוך כדי ערבוב, עד להמסת הסוכר. מביאים לרתיחה ומסירים מהאש.
11. מערבבים פנימה קלואה. מצננים.
12. מברישים את הבסיס בסירופ קפה. בשלב זה, הבסיס נהיה מעט יותר גמיש ואפשר ללחוץ אותו שוב כלפי מטה ולצדדים, אם הוא לא ממלא את כל הרינג.
13. להכנת מוס המסקרפונה-שוקולד לבן: מניחים שוקולד לבן בקערה וממיסים במיקרוגל (או על בן מארי), בפולסים של 15-30 שניות. מערבבים תוך כדי. מצננים.
14. בינתיים, מניחים ג’לטין ומים בקערה קטנה. מערבבים ומניחים בצד לעשר דקות, עד להיקרשות.
15. מניחים מסקרפונה ווניל בקערה גדולה. טורפים היטב.
16. מחממים את הג’לטין מספר שניות במיקרוגל, עד להמסתו.
17. מוסיפים שוקולד לבן מומס וג’לטין לקערת הגבינה. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
18. מניחים שמנת מתוקה בקערת המיקסר. מחברים וו בלון ומקציפים לקצפת רכה במרקם יוגורט.
19. מקפלים קצפת לתוך תערובת המסקרפונה. יוצקים לרינג ומיישרים לשכבה אחידה. מעבירים למקרר עד להתייצבות.
20. להכנת הקרמו קפה-שוקולד חלב: מניחים ג’לטין ומים בקערה קטנה. מערבבים ומניחים בצד לעשר דקות, עד להיקרשות.
21. בינתיים מניחים שמנת, קפה, חלמונים, סוכר ומלח בסיר בינוני. מבשלים על אש נמוכה למשך חמש-עשר דקות, תוך כדי ערבוב, עד שהתערובת מסמיכה.
22. מסננים לקערה נפרדת (למקרה שהחלמונים נקרשו). מוסיפים שוקולד חלב ומערבבים עד להמסתו וקבלת תערובת חלקה.
23. מחממים את הג’לטין מספר שניות במיקרוגל, עד להמסתו.
24. מוסיפים לתערובת ומערבבים היטב, עד להיטמעות. מצננים את הקרמו לטמפרטורת החדר.
25. יוצקים מעל מוס המסקרפונה ומחזירים את העוגה למקרר.
26. להכנת מוס השוקולד: ממיסים שוקולד מריר במיקרוגל או על בן מארי.
27. מניחים ג’לטין ומים בקערה קטנה. מערבבים ומניחים בצד לעשר דקות, עד להיקרשות.
28. מניחים סוכר ומים בסיר קטן. מבשלים על אש נמוכה, תוך כדי ערבוב, עד להמסת הסוכר, שתיים-שלוש דקות.
29. בינתיים מניחים חלמונים בקערת המיקסר. מחברים וו בלון ומתחילים להקציף, עד שהחלמונים מבהירים ומסמיכים.
30. מוסיפים את סירופ הסוכר בהדרגה, תוך כדי ערבוב. ממשיכים לערבב עד שהתערובת מכפילה את נפחה.
31. מוסיפים שוקולד מריר ומערבבים היטב.
32. מחממים את הג’לטין מספר שניות במיקרוגל, עד להמסתו.
33. מוסיפים לתערובת ומערבבים היטב. מעבירים לקערה גדולה.
34. מניחים שמנת מתוקה בקערת המיקסר. מחברים וו בלון ומקציפים לקצפת רכה במרקם יוגורט.
35. מקפלים את הקצפת לתוך תערובת השוקולד – רצוי לעשות זאת בהדרגה – עד לקבלת מוס שוקולד אחיד.
36. יוצקים את המוס מעל הקרמו ומיישרים לשכבה אחידה. מצננים במקרר עד להתייצבות.
37. לפחות שעה לפני הכנת הזיגוג, מעבירים את העוגה למקפיא.
38. זיגוג קקאו וקפה: מניחים שמנת מתוקה, מים, סוכר, דבש/גלוקוזה, חלב, קקאו, מלח וקפה בסיר בינוני. מבשלים על אש נמוכה, מביאים לרתיחה, וממשיכים לבשל עוד חמש-שבע דקות, תוך כדי ערבוב, עד שהתערובת כהה וסמיכה. מסירים מהאש ומניחים בצד למשך כעשר דקות.
39. בינתיים מניחים ג’לטין ומים בקערה קטנה. מערבבים ומניחים בצד לעשר דקות, עד להיקרשות.
40. מחממים את הג’לטין מספר שניות במיקרוגל.
41. מוסיפים לתערובת ומערבבים היטב. מסננים לקערה נפרדת. מצננים.
42. מחלצים את העוגה מהרינג, מסירים את השקף ומניחים על רשת.
43. יוצקים את הזיגוג מעל העוגה ונותנים לו לטפטף. כאשר הזיגוג מתייצב, מעבירים את העוגה לצלחת הגשה ומניחים במקרר.
הערות/תוספות/שדרוגים:
- גילוי נאות: שלושה אנשים טעמו את העוגה. את אבא שלי אפילו לא שאלתי לדעתו, כי הוא אוהב הכל. אמא שלי אהבה הכל חוץ מהקרמו (לא הבנתי מה הפריע לי). אסף אהב הכל עד מוס השוקולד. לטענתו הוא יצא ג’לטיני מדי. אני טעמתי רק את השכבה הזו, והיא אמנם מאד יציבה, אבל לא יותר מדי לטעמי. בכל אופן, אפשר להפחית את הג’לטין במוס השוקולד לשני גרם (ואת המים, בהתאם, ל-10 גרם), מקסימום הפרוסות יהיו קצת פחות יפות.
- כפי שאפשר לראות בתמונות, הזיגוג שלי לא יצא מאד אטום, והעוגה קצת הציצה דרכו. אני נוטה להאמין שזה בגלל שקצת מיהרתי, כרגיל, והזיגוג שלי היה טיפה חם מדי. אבל גם אם זה קורה לכם, לא נורא – ברגע שתחתכו פרוסה וכולם יראו את כל השכבות, אף אחד לא יגיד כלום על הזיגוג.
- כמו (כמעט) תמיד, העוגה שלי קושטה בנצנצים, אבקות זהב, כוכבי זהב, כל הדברים האכילים-בקושי-אבל-כל-כך-יפים שהיו לי בבית.
- וכן, כמובן שצילמתי את העוגה על אחד הקרטונים שממלאים כרגע את הבית שלי, למה אתם שואלים?
בונוס לסופר דופר מיטיבי לכת, או סתם מאזוכיסטים בונו להקשות על עצמם — אל תסתפקו בעוגה. ארגנו ברגע האחרון יום כיף לכם, לילד יום ההולדת ולתינוק המושלם-אובייקטיבית.
אוף. פספסתי את תאריך יום ההולדת האמיתי של אסף בשלוש דקות. אוף.
2 תגובות
לא, את פשוט מושלמת! ומזל טוב שוב לאסף ♥
מזל טוב!!! את מהממת והעוגה נשמעת לא פחות 🙂
מה עושים ביום כיף לבעל עם התינוק? אני בדיוק מתכננת כזה וצמאה לרעיונות (: