אני תוהה אם זו חוצפה, לקחת משהו תמים ומזין ובריא כמו דייסה..
ולהפוך אותו לעוגה.
אני תוהה אם זו חוצפה, לקום ביום בהיר אחד, בחודש מאי..
ולהכין את העוגה הכי סתווית שיש.
כי..
כאילו…
זה קצת מה שעשיתי.
זו חוצפה?
אני חוצפנית?
העניין הוא כזה —
חומר הגלם החודשי של “כחומר ביד הבלוגר” הוא שיבולת שועל.
אז חשבתי וחשבתי..
מה להכין?
זה התחיל מהסוף:
זו תהיה עוגה. לא יודעת איזו. אבל עוגה.
ואני אקשט אותה בשיבולת שועל קלויה.
מסביב לעוגה. כמו שעושים לפעמים עם סוכריות צבעוניות.
אוקיי, מור. יופי. קישוט יש לך. ומה לגבי העוגה עצמה?
אה. העוגה?
אממ.
אמממממ.
שניה, מור. תני לי רגע.
טוב, מור. קחי את כל הזמן שאת זקוקה לו. אבל את לא נהיית צעירה יותר.
סתמי, גם את לא.
כן אה? נו. מה לגבי העוגה?
העוגה.. העוגה…. יש לי!!
משהו עם שיבולת שועל ומייפל וקינמון.
ותפוחים? אולי תפוחים?
רגע, מה לגבי קפה?
תתרכזי. תחליטי מה את רוצה!
תחליטי את מה את רוצה.
נו, אולי די עם פיצול האישיות? בואי נתרכז.
יאללה.
אוקיי, תקשיבי, יש לי את זה!
אני מקשיבה.
עוגת דייסה.
הא?! עוגת דייסה? זה הרעיון הגדול שלך?
כן כן. נכון בחורף אני מכינה לעצמנו דייסת שיבולת שועל?
את מתכוונת שבחורף שעבר הכנת לעצמנו. בחורף האחרון לא עשית את זה אפילו פעם אחת.
אה.. אופס. צודקת. סליחה.
נו, אז מה התחלת להסביר?
נכון. עוגת דייסה!
וכשאת אומרת עוגת דייסה..
כן כן, הנה אני מסבירה: עוגת דייסה היא עוגה שתשלב את הטעמים האהובים עלינו מדייסת שיבולת השועל של החורף, כלומר שיבולת שועל, כמובן, תבלינים, עם דגש על קינמון, סירופ מייפל ותפוחים.
תפוחים? הממ מה דעתך שנקרמל אותם?
אחותי, סקרנת!
אני יודעת. כל הכבוד לי. אז רגע, איך נבנה את העוגה בדיוק?
אני אומרת דבר כזה — נקח את המאפינס עם שיבולת השועל ורסק התפוחים שהכנו פעם..
כן?
נכפיל את הכמויות, ונאפה בתבנית גדולה.
אוקיי.
נחלק לשלוש שכבות ונמלא בקצפת קינמון ומייפל.
נשמע טוב בינתיים.
סליחה, נמלא וגם נצפה. נתן לקצפת להתייצב ובינתיים נקרמל תפוחים.
ומה נעשה איתם? נפזר מלמעלה???
כן! איך ידעת? זה כאילו אנחנו חולקות מח.
אמממממ כן. נדבר על זה בהזדמנות, אני אסביר לך איך זה עובד.
גרובי.
שניה, אבל מה לגבי שיבולת השועל הקלויה? מה איתה?
נו, חזרת להתחלה, שזה בעצם כמו לעבור לסוף — נפזר אותה מסביב לעוגה.
אוי, זה נשמע מהמם, אני מתרגשת!
שניה, הרשי לי לצנן את ההתלהבות שלך – בפעם הראשונה שנכין את העוגה היא לא תיאפה לגמרי. והיא תהיה די מכוערת.
אוקיי. ובפעם השניה?
בפעם השניה נשנה כמויות, נאפה בתבנית יותר מתאימה, ונוסיף את התפוחים המקורמלים שדיברנו עליהם.
ו…….
והיא תיאפה כמו שצריך. היא תהיה ממש טעימה.
ו…….
והיא עדיין לא תצא יפה כמו שתכננו. כאילו.. יהיה לה את החן שלה. ואופי. אבל היא לא תהיה יפה כמו שתכננו.
אוף.
לא לא, אל תתבאסי. היא עדיין ממש טעימה. וחמודה.
ובריאה?
אל תיסחפי. אמנם יש בה קמח מלא וסוכר חום ורסק תפוחים, אבל בריאה? לא יודעת.
אז בריאה-ish?
יאללה. בריאה-ish. זורמת איתך.
גרובי.
מגנובי, אחותי.
אז סגרנו על עוגת דייסת שיבולת שועל?
סגרנו.
ומה נעשה עם זה שזו עוגה עם טעמים של סתיו או חורף או משהו, ועכשיו אנחנו באמצע האביב?
אוווווף למה את קשה? פשוט נתמודד, מור. טוב?
טוב.
זורמת?
זורמת.
יאללה מתכון?
יאללה מתכון. בעצם רגע!
מ ה ? ? ?
מה נעשה עם כל האנשים שיגידו שזה פוסט נורא, ושנמאס כבר לשמוע אותנו מדברת עם עצמנו, ושאולי הגיע הזמן לחדש כבר?
אממ נגיד להם שפשוט יתמודדו?
טוב. זורמת. יאללה מתכון.
***
עוגת דייסת שיבולת שועל עם תבלינים ותפוחים מקורמלים
מקור המתכון: העוגה היא כמות כפולה של המאפינס האלה.
כמות: עוגה אחת עגולה בקוטר 22 ס”מ.
מצרכים:
200 ג’ (2 כוסות) שיבולת שועל
480 מ”ל (2 כוסות) חלב
2 ביצים גדולות
226 ג’ (2 גביעים) רסק תפוחים (גם שני גביעים של 100 ג’ כל אחד זה בסדר)
250 ג’ (2 כוסות) קמח מלא
240 ג’ (1 כוס) סוכר חום כהה
2 כפיות אבקת אפיה
1 כפית סודה לשתיה
1 כפית מלח
1 כפית קינמון טחון
1/2 כפית ג’ינג’ר טחון
1/4 כפית אגוז מוסקט טחון
1/4 כפית ציפורן טחון
לקצפת קינמון
250 מ”ל (1 כוס) שמנת מתוקה
60 ג’ (כ-3 כפות) סירופ מייפל אמיתי
1 כפית קינמון טחון
לתפוחים מקורמלים
3 תפוחי גרני סמית’, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
60 ג’ (1/4 כוס) סוכר חום כהה
25 ג’ חמאה
קורט מלח ים אטלנטי
1/2 כפית מחית וניל/1 כפית תמצית וניל
לקישוט
50 ג’ (1/2 כוס) שיבולת שועל
אופן ההכנה:
1. להכנת העוגה: משרים שיבולת שועל בחלב בתוך קערה ומניחים בצד למשך כשעה.
2. כעבור שעה, מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים ומשנים תבנית בנייר אפיה.
3. מערבבים את תערובת שיבולת השועל עם ביצים ורסק תפוחים בקערה בינונית.
4. בקערה נפרדת, גדולה יותר, מערבבים יחדיו קמח, סוכר, אבקת אפיה, סודה, מלח ותבלינים.
5. יוצרים שקע במרכז קערת היבשים. יוצקים פנימה את החומרים הרטובים ומערבבים בעזרת כף או לקקן לקבלת תערובת אחידה.
6. יוצקים לתבנית. אופים 50-55 דקות, עד שהעוגה משחימה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא נקי. מצננים לגמרי, רצוי אפילו במקפיא.
7. מנצלים את העובדה שהתנור כבר חם כדי לקלות את שיבולת השועל לקישוט: מפזרים שיבולת שועל בתבנית מרופדת בנייר אפיה. קולים בתנור 6-8 דקות, עד שהיא משחימה קלות ומפיצה ריח אגוזי, אבל נזהרים לא לשרוף אותה, זה קורה מהר!
8. כאשר העוגה קרה לגמרי, מחלקים אותה לשלוש שכבות (או שתיים, אם אתם עצלנים).
9. להכנת הקרם: מניחים שמנת מתוקה, סירופ מייפל וקינמון בקערת המיקסר. מחברים וו בלון ומקציפים לקצפת יציבה.
10. להרכבה: מניחים פרוסת עוגה על צלחת הגשה. מורחים מעליה שכבת קצפת.
11. חוזרים על הפעולה עם שתי השכבות הנוספות. לבסוף, מצפים את העוגה בשאר הקרם. אם רוצים להשקיע, מורחים בתחילה שכבת פירורים (כלומר, שכבת קרם דקה מאד הנועדה רק “לתפוס” את הפירורים), מצננים כחצי שעה, ולאחר מכן מורחים שכבה נוספת, עבה יותר, של קרם. כך או כך, מעבירים את העוגה לקירור.
12. עוברים להכנת התפוחים המקורמלים: מניחים סוכר בסיר בינוני. מבשלים על אש בינונית עד להמסה מלאה של הסוכר (לא מערבבים!) והפיכתו לקרמל.
13. מנמיכים את החום לנמוך-בינוני. מוסיפים חמאה ומערבבים פנימה, עד להמסה (לא להיבהל אם הקרמל מתגבש בהתחלה, הוא יימס ויהפוך חלק בהמשך).
14. מוסיפים מלח, וניל ואת קוביות התפוחים. מבשלים כרבע שעה-עשרים דקות, תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהתפוחים מתרככים (או יותר – ככל שקוביות התפוחים גדולות יותר, כך יקח להן יותר זמן). מסירים מהאש.
15. מסננים את התפוחים, אך שומרים על נוזל הקרמל.
16. עורמים את קוביות התפוחים במרכז העוגה. יוצקים מספר כפות מהקרמל על פניה ונותנים לו לטפטף מעט לצדדים.
17. מקשטים את דפנות העוגה בשיבולת שועל קלויה – זורקים או מדביקים על הקרם, ולא נורא אם חלק מהשבבים נופלים גם לתחתית העוגה.
הערות/תוספות/שדרוגים:
- אם רוצים, אפשר להכין את העוגה עם קמח לבן, אבל היא לא תהיה סופר בריאה, כמו שהיא עכשיו 😉
- התבלינים בעוגה הם בגדר המלצה – לא חייבים להשתמש בכולם אם לא רוצים, ואפשר לחזק אחד יותר מהאחרים, בהתאם לטעמכם האישי.
- שיבולת השועל הקלויה היא רק קישוט, אז כמובן שגם היא אופציונלית.
- ואם אתם שוקלים לנסות לקרמל אגסים במקום תפוחים, ולהשתמש בהם לקישוט, כל שנותר לי לעשות הוא למחוא לכם כפיים בהערכה הגובלת בהערצה.
- אפשר להפוך את העוגה לפרווה די בקלות: את שיבולת השועל אפשר להשרות במים או חלב סויה (או משהו בסגנון), את קצפת הקינמון אפשר להכין מקרם קוקוס, ואת החמאה בקרמל אפשר להמיר בשמן קוקוס. ווהו.
ולסיום, ידעתם שלשיבולת שועל בעצם קוראים שיבולת שועל תרבותית? שלא תגידו שלא יוצא לכם שום דבר מהבלוג הזה (לא כולל כאב ראש).
7 תגובות
או קיי, קצת חוצפה, קצת פיצול אישיות – אבל יצאה לך עוגה מהממת 🙂
יופי של עוגה/ארוחת בוקר להתחיל את היום 🙂
אוי זה נשמע טעיםםם, ממש באה לי פרוסה.
וגם עשית חשק לעשות עוגה עם קרם של דייסת שיבולת שועל של ממש,
סוג של אדפטציה לפודינג אורז, רק בגירסה שועלית.
חוצמזה בא לי להתחבק עם מעמד העוגה הורוד ההורס הזה
מדהימההההההההההה!!
נראה כל כך כל כך טעים – אני מתה על שילוב הטעמים הזה. ומבחינתי הסתיו הזה יכול להיות כל השנה!
לא, אתן קורעות!
כן שתיכן….
וחוץ מזה, יש לפעמים ימים קרירים עדיין אז ככה שהעוגה לגמרי מתאימה לתקופה.
אוקיי.. הגבתי קודם אז אם רואים פעמיים.. (מצטערת כי זה נטו כי אני לא שיא החכמה בקטע עם המחשבים 😛 )
גיליתי את הבלוג שלך רק לפני כמה ימים ונהייתי מכורה!! רק גרמת לי רצון עז להיות במטבח ליד התנור (למרות החום).
הכתיבה של והתכונים ביחד זה שילוב מנצח לחיוך בכל פעם מחדש.. אז רק רציתי לומר תודה 🙂