בסוף השבוע האחרון עשינו על האש, כל המשפחה. בעודי מתלבטת מה להכין, אמא שלי זרקה משהו על הכמות הלא הגיונית של נוטלה שיש לנו בבית. למרבה המזל, זכרתי שכמה ימים קודם לכן הכנסתי למועדפים את מאגר מתכוני הנוטלה הענק הזה. מדובר באתר אשר הוקם לכבוד יום נוטלה העולמי. כן, יש כזה, ומסתבר שהוא נחגג ב-5 בפברואר בכל שנה.
לא זוכרת איך הגעתי לאתר, אבל יש בו המון מתכונים. לאחר שבדקתי לעומק לא מעט מהם, השארתי לי בצד כמה בודדים שנראו שווים במיוחד, ביניהם לחם בננות ונוטלה.
ההתלבטות היתה קשה – קודם כל, קשה לי לבגוד בלחם הבננות הנצחי שלי. דבר שני, הבננות שהיו לי בבית לא בדיוק היו בשלות. To make a long, boring story short – אזרתי אומץ והכנתי את המתכון. בשתי מילים, החלטה נבונה. בשלוש? כמה זה טעים!!
מצרכים
210 ג' (1/2 1 כוסות) קמח לבן
1/2 1 כפיות אבקת אפיה
1/2 כפית אבקת סודה לשתיה
50 ג' (1/4 כוס) סוכר
1/4 כפית מלח
1/4 כפית אגוז מוסקט
1/4 כפית קינמון
2 כפות גדושות נוטלה
1 כוס בננות מעוכות (כ-3 בננות קטנות בשלות)
2 ביצים גדולות
50 ג' חמאה מומסת
לשטרויזל
70 ג' (1/2 כוס) קמח לבן
100 ג' (1 כוס) סוכר לבן
50 ג' חמאה רכה
1/2 כפית אגוז מוסקט
1/2 כפית קינמון
1 כף גדושה נוטלה
הוראות הכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מערבבים בקערה גדולה את הבננות המעוכות, הביצים והחמאה, עד שמתקבלת תערובת חלקה.
- מערבבים בקערה בינונית את החומרים היבשים, כלומר כל השאר: קמח, אבקת אפיה, סודה, סוכר, מלח, אגוז מוסקט וקינמון.
- מוסיפים את החומרים היבשים לרטובים ומערבבים עד לקבלת תערובת חלקה.
- מוסיפים לתערובת כף אחת של נוטלה ומערבבים עד שהיא נטמעת היטב.
- יוצקים את הבלילה לתבנית.
- מטפטפים את כף הנוטלה השניה על פני העוגה ו"דוחפים" פנימה לתוך העוגה (לחם לחם, התכוונתי ללחם.. כי עוגה זה משמין) בעזרת כף או מרית, עד שלא ניתן לראות את טפטופי הנוטלה.
- ליצירת השטרויזל, מערבבים ביחד את כל החומרים (קמח, סוכר, חמאה, אגוז מוסקט, קינמון ונוטלה) בקערה עד לקבלת תערובת פירורית.
- מפזרים את פירורי הבצק מעל הבלילה שבתבנית.
- אופים כ-30 דקות או עד שקיסם המוחדר לאמצע העוגה יוצא נקי (אני סובבתי את התבנית אחרי רבע שעה בערך).
- מצננים כעשר דקות וחותכים לריבועים/משולשים.
מקור המתכון: Only in Maine
- הערות/תוספות/שדרוגים:
חצי מעצלות, חצי מבריאות: בלחם עצמו השתמשתי בכוס קמח תופח וחצי כוס קמח מלא, כל זה במקום כוס וחצי קמח לבן רגיל + כפית וחצי אבקת אפיה. כמו כן, השתמשתי בסוכר חום בהיר גם בלחם עצמו, לא רק בפירורים. - על אגוז המוסקט ויתרתי לגמרי, סתם כי לא הצלחתי למצוא אותו במזווה.
- קודם כל התחלתי בהכנת הפירורים, משתי סיבות, שתיהן קשורות לחמאה: קודם כל, רציתי שהחמאה שהמסתי תתקרר קצת. דבר שני, החמאה שהשארתי בחוץ בשביל השטרויזל כבר היתה ממש רכה, ופחדתי שהיא עוד שניה גם תימס לי.
- אם כבר בשטרויזל עסקינן – ערבבתי עם הידיים ולא במעבד מזון או משהו. לא ממש יצאו לי פירורים, יותר בצק, אבל טעים זה היה בכל מקרה. בסופו של דבר גם די הצלחתי לפורר את בצורה יחסית סבירה, זה כמעט נראה כמו שטרויזל.
- ועדיין לגבי הפירורים: גם לאחר האפיה, עדיין אפשר היה להרגיש את הסוכר. ציפור קטנה לחשה לי שעם אבקת סוכר זה לא היה קורה, אולי אפילו עם סוכר רגיל. אולי גם אם הייתי מערבבת כמו בן אדם. כנראה שלא נדע לעולם.
- דבר אחרון, באמת. מטעמי עצלות וחשש לבזבוז של שוקולד, הוספתי לפירורים כף וחצי של נוטלה במקום שליש כוס, כי לכו תמלאו שליש כוס של ממרח שוקולד..
- הלאה, ללחם עצמו. קודם התחלתי לטרוף את הבננות המעוכות (והבשלות בקושי, גם לאחר שהות של כמה שעות בשקית של התפוחים. יש שמועה שזה אמור להאיץ את הבשלת הבננות…) והביצים. לאחר מכן הוספתי את החמאה, תוך כדי טריפה, למקרה שהיא עדיין חמאה ותהפוך את הביצים לחביתה. אני לא יודעת למה זו נקודה כל כך רגישה אצלי, העניין הזה של הביצים..
- אם נחזור לנוטלה – גם כאן לא רציתי למדוד בכוסות, אז לקחתי שלוש כפות גדושות מאד של נוטלה, הכנסתי לקערה וחיממתי במיקרוגל עשר שניות, כדי שהמרקם יהיה קצת יותר נוח לעבודה. הוספתי לבצק בערך שתי כפות מהנוטלה הנוזלית ואת מה שנשאר בקערה חיממתי עשר שניות נוספות. זו היתה הנוטלה שהשארתי לטפטופים מעל הבצק, או במילים אחרות – גושי הנוטלה. אני חייבת לציין שכשניסיתי לדחוף אותם לתוך הבלילה, העוגה שלי פשוט קיבלה מעין מראה משויש.
- הייתי חייבת בולט נוסף בשביל ההערה הזו, אפילו שזה המשך ישיר של מה שכתבתי קודם: אל תוותרו על טפטופי הנוטלה. הנוטלה בתוך הבצק נהדרת בפני עצמה, אבל הפתעות הנוטלה הנוזליות האלה בתוך הבצק האפוי – המממ לא רע, לא רע בכלל. הנה, תראו:
- לגבי התוצאה הסופית – היא טעימה. מאד. הנוטלה והקינמון ביחד.. דבר נפלא. אני חייבת לציין שקצת פחות הרגשתי את הבננות בפנים, הנוטלה מאד השתלטה על העוגה. לא שאני מתלוננת, חלילה. אולי בפעם הבאה אחכה שהבננות תהיינה קצת יותר בשלות. אבל בשורה התחתונה – טעים מאד מאד, לכו על זה!
- אה, אם אתם מרגישים שאין מספיק נוטלה בעוגה – האופה המקורית לוקחת קצת (בעצם, היא טוענת שהרבה. ציטוט מדויק: “big ole blob of Nutella”), מכניסה לשקית, גוזרת את הקצה ומזלפת מעל המאפה. לי זה הרגיש קצת יותר מדי…
4 תגובות
שתי שאלות:
1. האם ניתן להכין את העוגה גם בלי חמאה?
2. האם ניתן להחליף את הנוטלה בשוקולד השחר (כן כן, אני יודעת. אבל אני מעדיפה אותו בהרבה).
היי 🙂 אמנם עניתי בפייסבוק, אבל אחזור על התשובה גם כאן:
1. הכנתי את העוגה הזו פעם אחת בלבד – עם חמאה, אבל את לחם הבננות הקבוע שלי אני מכינה עם שמן, והכנתי מספר פעמים אפילו עם רסק תפוחים, בלי חמאה בכלל. אז אני לא רואה סיבה שזה לא יעבוד גם כאן.
2. שוב, לא ניסיתי ואני לא יודעת בוודאות, כיוון שלמען האמת מעולם לא אפיתי עם השחר, אבל ברמת העקרון נראה לי שזה אמור להיות בסדר.
בהצלחה!
טוב, אפיתי.
לא מרגישה שהשוקולד משתלט על העוגה, ויש עוד טעם של בננות (מצד שני, לא היו לא שטרוזיל ולא טפטופי שוקולד בפנים).
אבל לא יודעת, משהו מוזר לי בטעם. אני לא יודעת אם זה כי זה "השחר" ולא "נוטלה", או שפשוט אני מעדיפה עוגת (סליחה, לחם) בננה פשוט עם טעם של בננה.
אוי, באסה שלא יצא טוב.. אני זוכרת שהעוגה הזו היתה לי טעימה, אבל מסכימה איתך שלחם בננות פשוט זה להיט.