בזמן האחרון, אני רואה כל מיני אנשים מוכתרים בתור מלכי ומלכות חמאת הבוטנים. רואה… ונוחרת בבוז.
כלומר, לא בוז. ייתכן כי אותם האנשים הם אכן מאמינים גדולים בחמאת בוטנים, אני לא פוסלת. אפילו מעריכה אותם על זה.
אבל בכל זאת. עם כל הכבוד.
אני צועקת “שוקולד וחמאת בוטנים, שוקולד וחמאת בוטנים, שוקולד וחמאת בוטנים” כבר שנים. שנים על גבי שנים.
אז נכון, בשנים האחרונות אני צועקת קצת יותר “שוקולד” ופחות “וחמאת בוטנים”, אבל זו לא אשמתי שהתחתנתי עם מכחיש חמאת בוטנים!
אסף סולד, אז כמעט כל רעיון למתכון שיש לי שמתחיל בשוקולד וחמאת בוטנים עובר המרה למתכון של רק שוקולד.
(אני יודעת, החיים שלי לא קלים)
אבל עכשיו, לקראת אחד החגים החשובים בשנה — אני מדברת על יום הפאי, לא על פורים — החלטתי שדי. לא עוד. הקץ לסתימת הפיות.
אני רוצה להכין – ולאכול!! – פאי שוקולד וחמאת בוטנים, ואני לא הולכת לתת לאף מתנגד בוטנים לעצור בעדי.
אז עשיתי מעשה, והכנתי פאי שוקולד וחמאת בוטנים. אבל לא סתם פאי שוקולד וחמאת בוטנים, פאי ריסז אינסייד אאוט.
ריסז קאפ מורכב מציפוי שוקולד ומלית של חמאת בוטנים. אני החלטתי שהפאי שלי יהיה הפוך — קלתית חמאת בוטנים, מלית שוקולדית וציפוי חמאת בוטנימי.
רק ש… הציפוי יצא מעט מכוער, וגם ככה היתה לי נוטלה בתוך שק זילוף, אז כבר ניצלתי את ההזדמנות ובמקום לסיים בחמאת בוטנים, קישטתי בנוטלה ובייבי עוגיות.
יצא טעים. טעים כמו שרק שוקולד וחמאת בוטנים ביחד יכולים להיות. טעים כמו שאסף, סרבן הבוטנים, לא ידע לעולם.
אז שיהיה לכם יום פאי שמח!
ו… רגע, אני יכולה לומר שהפאי שלי התחפש לריסז קאפ, אז בעצם זה גם מתכון שמתאים לפורים? יואו, אני גאון קולינרי.
ר ג ע אם הכנתי אותו את הפאי בלי גלוטן כדי שגם יונתן יוכל להנות ממנו, אז האם למעשה זה כבר מתכון לפסח? אני מדהימה.
מצרכים
לקלתית
135 ג’ חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
1 כף גדושה חמאת בוטנים
60 ג’ (6 כפות) אבקת סוכר
225 ג’ (3/4 1 כוסות + 1 כף) קמח לבן/קמח ללא גלוטן
1/4 כפית תמצית/אבקת וניל
1/4 כפית מלח
30 מ”ל (2 כפות) שמנת מתוקה
למלית
335 מ"ל (1/3 1 כוסות) שמנת מתוקה
200 ג' שוקולד חלב, קצוץ גס
100 ג' שוקולד מריר, קצוץ גס
לציפוי
175 מ"ל (2/3 כוס) שמנת מתוקה
125 ג' (1/2 כוס) חמאת בוטנים
10 ג' (1 כף) אבקת סוכר
לקישוט
1-2 כפות נוטלה
חופן שוקולד צ'יפס
עוגיות חמאת בוטנים קטנטנות
הוראות הכנה
- להכנת הבצק: מניחים חמאה, חמאת בוטנים, אבקת סוכר, קמח, וניל ומלח בקערת המיקסר.
- מחברים וו גיטרה ומערבבים למשך מספר דקות, עד לקבלת תערובת פירורית: מתחילים במהירות נמוכה, על מנת שהקמח לא יעוף לכל עבר, ומגבירים בהדרגה למהירות בינונית.
- מוסיפים שמנת מתוקה וממשיכים לערבב עד לקבלת גושי בצק גדולים מאד, הבצק יכול אפילו להתאחד לגוש אחד (בניגוד לבצק פריך “רגיל”, שצריך לעבד רק עד לקבלת פירורים).
- מעבדים את הבצק לדיסק שטוח יחסית ומניחים בין שני ניירות אפיה. מרדדים לעיגול גדול, עד לקבלת משטח גדול מספיק לכיסוי תבנית בקוטר 22 ס"מ, כולל הדפנות. מעבירים את הבצק למקרר לחמש-עשר דקות, עד שאפשר לנתק את שני ניירות האפיה ממנו בקלות, מבלי שהבצק יידבק אליהם.
- כשהבצק קר, מעבירים אותו לתבנית/רינג המונח על נייר אפיה (רצוי להניח על מגש/קרש חיתוך), מהדקים ומדקקים את הדפנות.
- דוקרים את הקלתית במזלג ומעבירים למקפיא, או אפילו למקרר, למשך עשר דקות.
- בינתיים מחממים תנור ל-210 מעלות.
- כשהתנור חם, מעבירים את התבנית או הרינג עם נייר האפיה לתבנית תנור גדולה ומכניסים לתנור. מנמיכים מיד את החום ל-170 מעלות ואופים למשך 15-20 דקות, עד שהבצק מזהיב קלות. מצננים לגמרי.
- בינתיים עוברים להכנת המלית: מניחים שמנת מתוקה, שוקולד חלב ושוקולד מריר בסיר בינוני או קלחת. מבשלים על אש נמוכה, תוך כדי ערבוב, עד לקבלת גנאש שוקולדי חלק לגמרי.
- כשהקלתית הצטננה לגמרי, מעבירים אותה לצלחת הגשה ויוצקים פנימה את גנאש השוקולד. מעבירים למקרר עד להתייצבות, משהו כמו שעה.
- להכנת הציפוי: מניחים שמנת מתוקה, חמאת בוטנים ואבקת סוכר בסיר קטן או קלחת. מבשלים על אש נמוכה, תוך כדי ערבוב, עד לקבלת קרם חמאת בוטנים חלק. מצננים למשך חמש-עשר דקות.
- מוציאים את הפאי מהמקרר ויוצקים את קרם חמאת הבוטנים מעליו. מורחים בעזרת פלטה קטנה או לקקן עד לכיסוי מלא של שכבת השוקולד.
- אם בא לכם (או אם, כמוני, הייתם חסרי סבלנות ולא חיכיתם מספיק זמן בין שלב לשלב, אז שכבת השוקולד התערבבה לכם לתוך שכבת הבוטנים), אפשר לזלף מלמעלה פסים של נוטלה ולהניח שוקולד צ'יפס ועוגיות חמאת בוטנים קטנטנות (ראו הערה לגבי ההכנה) לקישוט.
מקור המתכון: הבצק הוא הבצק הפריך הקבוע שלי, בדומה למתכון הזה. המלית נשענת על הציפוי מהעוגה הזו. והציפוי אלתור.
הערות/תוספות/שדרוגים:
- ללא גלוטן: אני השתמשתי בקמח תמי הכתום כדי שהפאי יהיה נטול גלוטן, ויונתן יוכל להנות ממנו. כמעט נגמר לי הקמח, אז הוספתי מעט שקדים טחונים במקום חלק מהקמח, אבל זה ממש לא בגדר חובה.
- פרווה/טבעוני: לא מניסיון, אבל אני מאמינה שאם תשתמשו בשמן קוקוס במקום החמאה בבצק, וקרם קוקוס במקום השמנת המתוקה (גם בבצק, גם במילוי וגם בציפוי), תוכלו להנות מגירסא פרווה וטבעונית של הפאי. אה ושימו לב שגם השוקולד צריך להיות לא חלבי! וותרו על הנוטלה.
- אני השתמשתי בחמאת בוטנים טבעית (ספציפית, זו), אבל כל חמאת בוטנים תעבוד פה.
- לגבי העוגיות שהשתמשתי בהן לקישוט: נשאר לי לא מעט בצק לאחר שהכנתי את הקלתית, אז אספתי את כולו יחדיו, רידדתי מחדש ואפיתי עוגיות קטנטנות (אפשר במגוון גדלים). זמן האפיה כנראה יקח באזור העשר דקות על 170 מעלות, אולי קצת פחות או יותר, תלוי בגודל. אפשר להשתמש בעוגיות לקישוט, אפשר לנשנש אותן כמו פיצוחים, מה שבא לכם.
4 תגובות
מושלםםםםם ואיך בא לי!!!
תודה, חמודה!
נראה טעים ויפה כל כך!!!
התגעגעתי לטארטים שלך!
תודה רבה!!!